Vaga General Feminista 8M 2024. A educació, sumem motius

CGT Catalunya convoca un any més vaga general feminista. Sacsegem el patriarcat, caminem cap al feminisme!!

SERVEIS MÍNIMS: https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/Serveis-minims-de-la-vaga-general-del-8-de-marc

Ens sobren els motius! La bretxa salarial de gènere, la pèrdua de poder adquisitiu que afecta especialment les dones, l’increment de la violència sexual i l’assetjament als centres de treball, una extrema dreta que cada dia ens vol més submises… No hi ha alternativa, cal lluitar i demostrar que no ens farem enrere. 

Des de CGT Ensenyament fem una crida al seguiment de la vaga a tot el personal dels centres educatius. Aquest any, malauradament, hi sumem nous motius. 

Com a bons experts en màrqueting, el Departament d’Educació fa just el contrari del que publicita. En comptes de garantir l’erradicació de les discriminacions per raó de gènere i d’invertir els recursos necessaris per fer efectiva una veritable transformació feminista, el que fa és just el contrari. 

Per posar alguns exemples de la llarga llista de motius per aturar-nos al 8 de març:

  • Perdre la feina quan decideixes ser mare:

Ara com ara, i a partir l’aprovació del decret de plantilles, quan una treballadora de l’educació decideix tenir un fill o una filla, corre el risc de quedar-se sense feina. El procés d’entrevistes fa que les direccions descartin les treballadores embarassades. I no tan sols embarassades, també s’exclouen de l’accés al treball persones d’identitats dissidents.

  • Discriminació de les famílies monoparentals:

Les mares de famílies monoparentals han de passar per una veritable tortura emocional, a més d’un sacrifici econòmic per costejar un periple judicial per exigir que no hi hagi distinció en el reconeixement del permís per la cura dels seus nadons amb relació al que gaudeixen les famílies biparentals.

Exemples d’això són les mares que han tirat endavant denúncies i que, fins i tot quan s’ha reconegut judicialment el dret a gaudir de les mateixes setmanes que les famílies biparentals, el Departament d’Educació ha recorregut les sentències i les mesures cautelars tot negant aquest dret; demostrant, una vegada més, que el seu feminisme és pur màrqueting. 

  • La privatització dels serveis públics té nom de dona

Deixar els serveis públics en mans de les empreses privades és molt característic de les polítiques neoliberals, perpetrades ara mateix per ERC. El Departament d’Educació no és una excepció, i cada vegada hi ha la porta més oberta a la gestió privada. Així, molts diners destinats a la inclusió són gestionats d’aquesta manera. I no ens enganyem, privatització es tradueix en més precarització, que pateixen especialment les dones, que són les que majoritàriament cobreixen aquest tipus de feines. 

  • Dignificació de les condicions laborals de totes: 

Són múltiples els col·lectius que fan una feina imprescindible per sostenir l’educació pública: personal de monitoratge, personal de neteja, personal de cuina, conserges. Així com el personal de suport a la docència: educadores de llars, TEEIs, EEE, TIS, AEE, vetlladores, feines majoritàriament dutes a terme per dones, a les que se’ls atribueixen tasques que no els corresponen i, per tant, tampoc se’ls paga el salari que els pertoca.

  • El càrrec de coordinació de coeducació i benestar (COCOBE)

En anys anteriors ja dèiem que el programa Coeduca’t era paper mullat per l’accés restringit al programa i per la manca de desgravació d’hores lectives pel responsable de coeducació. Ara, Educació ha fet el càrrec prescriptiu però sense pressupost, sense hores i barrejant el bullying i la coeducació. Una presa de pèl més del Departament d’Educació.

Sense una educació sexoafectiva no podem arribar al feminisme. 

La vaga del 8M tindrà sentit fins que tot això no s’aturi, perquè no podem permetre que se’ns utilitzi com a mà d’obra gratuïta per mantenir la vida i per reproduir-la, i se’ns exclogui de la vida laboral quan no “servim al capital” i perquè no podem cedir davant l’embat de la ultradreta. 

Per això i molt més, us encoratgem a construir la vaga feminista d’enguany, a contactar amb nosaltres si voleu organitzar una assemblea o xerrada al vostre centre, a participar en els comitès de vaga dels vostres barris, a treballar amb l’alumnat els motius de la vaga, a compartir amb nosaltres els vostres materials coeducadors i a organitzar-vos als centres per difondre i organitzar accions per la vaga feminista. 

VISCA, VISCA, VISCA LA VAGA FEMINISTA!!