La vaga d’aquest dijous al sector públic és una lluita per centenars de milers de llocs de treball en frau de llei
La Taula Sindical de Catalunya (CGT, CNT, IAC, COBAS, COS, Solidaritat Obrera) ha convocat una Vaga General al Sector Públic per aquest dijous 28 d’octubre que dona cobertura a tot el personal de l’administració pública, tant funcionari com interí, i té l’objectiu d’evitar que prosperi la Proposta de Llei per l’estabilització dels treballadors i treballadores, que passarà a tràmit al Congrés al mes de novembre.
Cent deu mil persones interines a Catalunya, que s’inclouen al total de nous-centes mil a l’estat espanyol es poden veure afectades per l’aprovació d’una llei que pot representar l’ERO encobert més gran de la història, ja que planteja la reducció de la temporalitat a processos d’oposició per cobrir les places públiques estructurals, però en cap cas contempla mesures per consolidar la plaça de les persones que ja hi treballen i que pateixen abús de temporalitat perquè no se’ls ha ofert l’oportunitat de consolidar la permanència al seu lloc de feina. Així veiem com a l’administració pública s’ha ignorat l’exigència que l’Estatut dels Treballadors dicta per a l’empresa privada, establint un termini de tres anys com a límit per convertir un contracte en fix.
La proposta de llei, que prové de l’aprovació al passat mes de juliol del Reial/Decret 14/2021, conegut com a ICETAZO, pretén reduir l’índex de temporalitat a l’administració pública (sanitat, educació, ajuntaments, Diputació, etc.) i assolir el que marca la directiva europea, que la limita al 8%, una xifra molt distant de l’actual, ja que a Catalunya se situa al voltant del 30% de mitjana, i que s’eleva al 40% en sectors com el de l’educació. Aquest fet, que a priori podria semblar una bona notícia, s’ha convertit en el malson de milers de treballadors i treballadores, que són les que han sustentat el sistema públic, i ara veuen com el govern les menysté abocant-les al risc de perdre la feina.
Són molts els esforços mediàtics per part del govern i sindicats signants (CCOO, UGT i CSIF) per intentar desinflar la magnitud de la tragèdia, presentant el decret com una oportunitat i no com un càstig, però l’articulat és clar i el que contempla és l’obertura de processos d’oposicions que hauran d’estar executats durant els propers tres anys, que seran de lliure concurrència i que si no se superen, les persones interines se n’aniran al carrer pel mòdic preu de vint dies per any treballat, una indemnització que es calcularà en base a l’últim nomenament.
Sovint, un dels mètodes per desvirtuar la lluita d’interins i interines per la defensa dels seus llocs de treball, és el d’intentar transmetre que el que pretenen és que se’ls regali la plaça. No hem de caure en aquest parany, ningú vol regals. La veritable exigència és no haver de pagar un preu tan car que pot significar la pèrdua de la feina per resoldre un problema que ha generat el govern i no les treballadores.
Una altra dada remarcable que evidencia el neguit que ha generat la resposta combativa per tombar la proposta de llei és la campanya intoxicadora impulsada per CCOO i UGT, per tal de desinflar la participació en la vaga, acudint a centres de treball i editant material gràfic, creant confusió sobre un text que ells mateixos han signat.
Malgrat que alguns insisteixen a fer creure el contrari, existeix una premissa clara, la defensa dels llocs de treball de les persones que treballen a l’administració és la defensa dels serveis públics, que funcionen en base a la seva experiència i coneixement, i aquest element tan rellevant, no s’està tenint en compte en les negociacions, que sembla que amaguin una intencionalitat última, que és la d’arribar al col·lapse del sistema per acabar privatitzant-lo.
Ara, els mateixos que han redactat i aprovat la traïció, demanen que confiem amb les esmenes, una tècnica clara per dividir el personal intentant fer veure que a nivell individual, si callen i estudien, es poden salvar.
Però aquesta lluita ja no té volta enrere, des de fa més de dos anys cada vegada més col·lectius d’interins i interines i sindicats s’estan organitzant per aturar aquesta injustícia.
La vaga del 28 d’octubre representa la veritable esmena a la totalitat de treballadors i treballadores a una proposta de llei injusta. Un punt i a part cap a l’exigència d’un pla real d’estabilitat de les persones que a dia d’avui sustenten l’administració pública.
La jornada tindrà manifestacions i piquets a diferents punts del territori per exigir estabilitat i fixesa per interins i interines!
- BARCELONA: 9.30h: Piquet unitari central, Diputació de Barcelona i 12.00h: Manifestació Plaça Urquinaona
- LLEIDA: 9.00h: Piquet des de l’Ajuntament de Lleida; 13.00h: Concentració a la Plaça de la Pau i 18.00h: Manifestació c/Lluís Companys
- TARRAGONA: 8.00h: Piquet Unitari Central. Subdelegació govern. Plaça Imperial Tarraco i 12.00h: Manifestació. Rambla Nova – Plaça Imperial Tarraco
- GIRONA: 12.00h Concentració a la Delegació del Govern de la Generalitat, c/Pompeu Fabra
- BAIX LLOBREGAT: 9.30h Piquet als Serveis Territorials de Sant Feliu
- BCN COMARQUES/PENEDÈS-GARRAF: 7.30h: Piquets des del Parc de Sant Salvador de Vilafranca del Penedès i 11.00h: Estació de tren per anar juntes a la convocatòria de Barcelona
- CATALUNYA CENTRAL: 8.30h: Davant els Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Crta de Vic, 175 i 9.50h: Davant RENFE de Manresa per anar a la manifestació de Barcelona
- MARESME-VALLÈS ORIENTAL: 9.30h: Piquet i encartellada al Consell Comarcal de Mataró, Plaça Miquel Biada, 1
- VALLÈS OCCIDENTAL: 7.30h. Piquet Informatiu AP-7/C-58, pàrquing Crta de Barcelona 66 (Aldi Barberà) i passejada fins a RENFE Cerdanyola/Barberà i anem mani BCN
Marta Minguella Rebull, secretària general de la Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya i professora de secundària i batxillerat.
Font: El Diari del Treball