Primera Mesa del nou departament d’educació i formació professional, per presentar les secretaries, càrrecs i el nou organigrama, i plantejar les intencions i temàtiques a treballar durant el curs.
Els sindicats vam plantejar de manera unitària una llista de qüestions a treballar de manera urgent, i per tant vam sol·licitar meses de negociació immediates per:
- Concurs de trasllats (22 d’octubre)
- Valoració i millora de les novetats a la gestió de la borsa de treball docent (nomenaments, algoritmes, grups estables de substitucions).
- Millora del funcionament orgànic i de l’atenció a les treballadores als Serveis Territorials; manca de personal; així com harmonització de criteris a l’hora d’implementar les normes
- Estabilització de les treballadores de la pública i criteris de compensació
El Departament ha mostrat una actitud d’escolta i més dialogant que les anteriors conselleries i la intenció que la Mesa sigui un espai de negociació i treball conjunt real amb reunions més eficients i productives. Per això es planteja com a qüestió prèvia la reforma del reglament de la Mesa, de la seva organització i funcionament.
Ens plantegen tres línies bàsiques: per revertir els mals resultats PISA, reforçar la inclusió educativa i la Formació Professional.
Hem traslladat que la confiança de la comunitat educativa cap al Departament d’Educació és poca i que serà la nova conselleria qui haurà de recuperar-la amb fets, no amb paraules. Aquests fets impliquen escoltar i tenir en compte als i les treballadores de l’educació pública abans d’implementar qualsevol canvi del sistema, millorar les condicions laborals del col·lectiu, així com destinar recursos a l’educació pública.
Recordem al departament que tot i les prioritats plantejades, tenim d’altres fronts oberts per sortir de l’emergència educativa en què ens trobem. I demanem taules de treball i negociació sobre:
Formació professional, escola rural, formació d’adults, democràcia als centres educatius (revisió del desplegament de la LEC, decrets de plantilles, direccions…), salut laboral i violència als centres educatius, drets dels docents (salaris, horaris, ràtios, desburocratització…), trencament dels concerts publicoprivats i la desmercantilització de l’educació, formació de les docents…
Marxem de la primera mesa de negociació amb el compromís de la nova conselleria de millorar la transparència en les dades a les treballadores i sindicats i unes negociacions més fructíferes amb els agents socials. Malgrat aquesta bona escolta i intenció, som escèptiques en relació amb l’increment d’inversió en educació pública, i amb intenció ferma d’eliminar lleis que menyscaben la democràcia als centres o generen abusos del poder. Sense recursos i voluntat política, la resta són paraules. Mentrestant continuem pressionant als carrers i als centres, perquè ja sabem que només lluitant aconseguirem millores.