Cada vegada és més habitual veure a policies uniformats entrant i sortint dels centres educatius per fer activitats extracurriculars amb l’alumnat. Des dels Consells Comarcals, per exemple, s’ofereixen tot un seguit de tallers i xerrades dutes a terme pels Mossos d’Esquadra, que van des de la seguretat a les xarxes fins a la violència de gènere. De fet, en els darrers anys estem veient com hi ha un augment del “repertori” de temàtiques de les quals s’atreveixen a parlar i, per tant, un augment de la seva presència als centres educatius. Perquè, és clar, ho fan de manera gratuïta.
Considerem que l’òptica des de la qual es presenten les temàtiques a l’alumnat és esbiaixada, antiquada i tendenciosa, atès que es fa des d’un punt de vista punitiu, remarcant les conseqüències penals de determinades conductes amb l’objectiu d’infondre por i no pas d’educar. No qüestionen l’arrel dels problemes, sinó que es limiten a dir “no facis això”, o “si ho fas, et castigaran”. Aquest és un plantejament i un apropament paternalista i retrògrad a qüestions tan transcendents com la violència masclista, la sobreexposició a les pantalles dels adolescents o els continguts que poden trobar a la xarxa.
D’altra banda, pensem alhora que el Departament d’Interior, amb la complicitat corporativa d’altres administracions públiques com el Departament d’Educació, està duent a terme una campanya de rentat de cara dels Mossos i de la resta de cossos policials, després de la caiguda en picat de la popularitat que han patit, d’ençà del seu moment de glòria el 2017, pels nombrosos casos de mala praxi o pel seu paper en els desnonaments, entre altres actuacions.
A més, volem denunciar l’intrusisme dels cossos policials, atès que estan realitzant xerrades i tallers que poden impartir nombroses associacions i entitats formades per especialistes i expertes en la matèria. Per exemple, per parlar de violència masclista, no seria més adient que vingués una entitat que es dedica a treballar aquesta qüestió des d’una òptica feminista? Tenim un Departament d’Igualtat i Feminismes i, en canvi, deixem que parlin de violència masclista des del Departament d’Interior; de veritat? Tot un desgavell. La imatge d’un Mosso, generalment home, i amb la pistola al cinturó, parlant de patriarcat a una classe d’adolescents és aberrant.
Per això, des de la CGT Ensenyament Catalunya volem engegar una campanya contra la presència policial als centres educatius, per conscienciar del paper que estan jugant aquestes intervencions aparentment innòcues, i per mostrar el nostre rebuig al paper paternalista i amenaçant que vol jugar l’Estat en l’educació dels i les joves.
Per tal de fer una radiografia de quina és la situació avui en dia, hem elaborat una petita enquesta anònima que us demanem que ompliu. A partir de l’anàlisi de la informació rebuda elaborarem el material informatiu i gràfic de la campanya. Teniu fins al 16 de novembre per respondre.
Moltes gràcies.
Cossos armats, ni a l’educació ni enlloc!
CGT ENSENYAMENT