Denunciem que aquesta entitat ha mantingut condicions laborals precàries al jovent del municipi: sous baixos i contractes inestables
Paidos Fundesplai vulnera la llibertat sindical acomiadant a una treballadora representant de CGT al Comitè en la Vaga del Lleure del 6 de setembre.
Els i les treballadores del sector del lleure, es troben en una situació crítica, en particular les treballadores vinculades a Paidos Fundesplai. Com bé és sabut, Paidos fa 25 anys que està present a Sant Cugat del Vallès, 25 anys que aquesta entitat ha mantingut condicions laborals precàries al jovent del municipi: sous baixos i contractes inestables. La perfecta combinació dels antics contractes d’obra i servei, reconvertits en fixes discontínues, amb hores extres de preparació sense remunerar, modificacions d’horari, jornades partides, hores extres pagades a preus irrisoris i pagades com a hores complementàries, o tripijocs com demanar-los a les treballadores del IE Catalunya que arribin 10 minuts tard cada dia, a canvi de quedar-se la tarda del dimecres, i per descomptat, sense cap compensació econòmica.
Tots aquests aspectes han estat agreujats pel bloqueig del conveni del lleure per part d’un comitè d’empresa dominat per CCOO. Aquesta situació ha negat millores essencials en les condicions laborals que són crucials per al benestar de les treballadores i fins i tot han empitjorat com en el cas de la pèrdua del PLUS d’ANTIGUITAT.
Les treballadores del lleure han perdut un 20% de poder adquisitiu en els últims 10 anys. Aquesta situació s’agreuja amb una patronal que no compleix el conveni ja de per si paupèrrim i que liderada per Fundesplai amenaça d’aixecar-se de les taules de negociació a cada petició de millora.
El sector del lleure és conegut per la seva precarització, atraient joves en cerca de les seves primeres oportunitats laborals. Molts d’aquests joves, s’enfronten a sous insuficients que no permeten l’emancipació, especialment a Sant Cugat del Vallès, un dels municipis amb els lloguers més alts de Catalunya, creant un cicle d’inseguretat econòmica i desarrelament, que agreuja la gentrificació que patim.
Per altra banda, trobem un altre sector de la plantilla que es caracteritza per ser dones amb carregues familiars, que comprensiblement accepten unes condicions precàries a costa de poder mantenir uns llocs de treball essencials per a les seves rendes familiars i que són l’única opció que els permet mantenir la conciliació familiar.
Tot plegat conflueix en la tempesta perfecta de precarietat i indefensió que es viu a Paidos-Fundesplai i a la resta del sector.
Una altra tema especialment greu és la vulneració de la llibertat sindical. Aquest juny ens hem trobat que una treballadora ha estat acomiadada, segons Paidos per no ajustar-se al model pedagògic ni fer bé la seva feina, sense avisos ni sancions prèvies. A aquests fets que ja de per si són molt greus i no respecten la legislació vigent, hem de sumar-hi una realitat especialment preocupant.
La treballadora acomiadada va ser la representant de CGT al Comitè en la Vaga del Lleure del 6 de setembre. I per si no fos prou escandalós, el representant de la patronal en les negociacions va ser el Cap de Recursos Humans de Paidos-Fundesplai, el senyor Jordi Roman. En aquestes negociacions la patronal representada per Roman va demanar uns serveis mínims del 50% a les escoles i del 100% a les cases de colònies. Percentatges que vulneren el dret a vaga de vetlladores i treballadores de colònies.
Tot plegat no només vulnera els drets fonamentals dels treballadors, sinó que també evidencia una pràctica d’antisindicalisme que per nosaltres és intolerable.
És important destacar que moltes treballadores han optat per mascarar-se durant aquesta crisi per por de represàlies per part de l’empresa. Aquest clima de por i inseguretat subratlla la necessitat urgent de protegir els drets laborals dels treballadors de Paidos Fundesplai.
Per tant, cridem a la solidaritat de la comunitat educativa —docents, claustres, consells escolars, famílies i Afes— en la defensa de les treballadores de Paidos Fundesplai i de la millora de les seves condicions de treball.
Volem destacar que les joves que actualment treballen a Paidos Fundesplai són els mateixos infants que anteriorment hem acompanyat als nostres centres educatius, i que els infants d’avui, seran els futurs monitors i monitores del sector. No podem permetre que empreses com PAIDOS FUNDESPLAI, junt amb les licitacions fetes per l’Ajuntament de la ciutat i els centres, continuïn perpetuant sous de misèria mentre vulneren els drets de les treballadores i impedeixen que s’organitzin.
Exigim la millora de les condicions laborals a PAIDOS-FUNDESPLAI, calen sous dignes i contractes estables, que permetin a les treballadores poder continuar sent les nostres veïnes.
I per descomptat continuarem combatent amb fermesa les pràctiques antisindicals que exerceix l’empresa.
Cal organització i perdre la por a la repressió empresarial. És per això des de CGT ens posem a disposició de totes les treballadores de PAIDOS-FUNDESPLAI per a lluitar, braç a braç, per unes condicions laborals dignes i segures.