Nota de premsa
La proposta del calendari escolar del Departament no s’aguanta per enlloc
Aquesta tarda el Consell Escolar de Catalunya veurà la proposta de modificació del calendari escolar, per als dos propers cursos, elaborada pel Departament d’Educació.
CGT Ensenyament en contra de la proposta de modificació del calendari escolar del Departament d’Educació:
Des d’un punt de vista pedagògic, s’assoleix el millor ritme de treball i el màxim rendiment precisament el segon trimestre i no sembla lògic trencar-lo amb una setmana de vacances al febrer o al març (depenent de quan se celebri la Setmana Santa) A Catalunya dos dels tres períodes de descans venen determinats per festes religioses i així continuaran després de la suposada proposta racionalitzadora del Departament.
El total de dies de classe (lectius) en un curs (175-178) és similar a la mitjana europea (176)
Els alumnes europeus fan una mitjana de 20 hores lectives (a Finlàndia que estan a la capçalera en els resultats escolars, fan entre 20 i 25 hores setmanals), els alumnes de la resta de les Comunitats de l’Estat fan 25 hores i a Catalunya 30 hores (a primària) des de la implantació de la sisena hora.
Avançar l’inici de les classes (al 7 de setembre) significarà reduir encara més el temps de preparació del curs, en un moment en el qual les modificacions curriculars i metodològiques, precisen de més treball de coordinació i planificació per part del professorat. A més, la incompetent burocràcia del Departament no està preparada per avançar la planificació de les plantilles dels centres, ni d’assegurar que el primer dia estiguin complerts els equips docents.
Aquesta setmana blanca aprofundirà encara més la discriminació de les famílies amb menys recursos econòmics que no podran fer front a les activitats alternatives. El pressupost d’1 milió d’euros previst pel Departament per finançar aquestes activitats és clarament insuficient (les associacions de pares i mares calculen el seu cost en uns 30 milions)
L’ensenyament té una finalitat educativa més enllà de facilitar l’ocupació laboral dels pares. Cal parlar de modificacions horàries i de calendari si es té clar que han d’aportar millores a l’ensenyament públic.. I s’han d’abocar tots el recursos humans i materials necessaris que permeti conjugar la conciliació laboral i familiar amb el dret a una educació pública gratuïta i de qualitat i amb el reconeixement de la tasca pedagògica docent.
CGT Ensenyament
Per a qualsevol aclariment: Miquel González 671973532, Emili Cortavitarte 671973518
Barcelona, 21 de desembre de 2009