Si! L’administració anuncia una nova retallada! Aquest cop li ha tocat a un altre servei educatiu: l’escola pública Mediterrània de la Barceloneta.
Dona suport al Manifest de l’Escola Mediterrània
Aquest barri, desafortunadament, al llarg dels darrers anys ja ha sortit massa pels mitjans de comunicació: encariment dels lloguers amb el resultat de moltes famílies que han de marxar a altres barris perquè no poden pagar-los i proliferació de pisos turístics.
L’escola Mediterrània tampoc s’ha escapat d’aquesta “gestió administrativa”. La història d’aquesta escola fa visible alguns interessos molt allunyats de com l’administració hauria de mirar-se la funció educativa i social de les escoles de primària als barris d’una ciutat tant diversa econòmicament, socialment i culturalment com és Barcelona.
Permeteu-nos una mica d’història… L’Escola Mediterrània està situada al Passeig Marítim, a primera línia de mar. Es va crear l’any 1997 (fruit de la fusió de dos centres, l’Escola Lepant i l’Escola Verge del Mar). L’any 2007, casualment en plena especulació urbanística, es va enderrocar l’edifici per problemes estructurals (van dir) i l’escola va passar 6 cursos en barracons amb la incertesa de si mai més tornaria a disposar d’un edifici o si simplement l’Administració l’estava sotmetent a una mort lenta, és a dir el seu tancament definitiu.
Durant aquells 6 anys la lluita veïnal per reivindicar la construcció de l’edifici nou de l’Escola la va convertir en un element de cohesió social del barri. Una lluita que es va acabar amb l’edifici nou, d’una línia, inaugurat l’any 2013.
Actualment l’escola disposa d’un Projecte Educatiu del que en gaudeixen 190 nens i nenes i al que dóna suport tota la comunitat educativa: la participació i fidelitat de les famílies usuàries així com l’alta demanda en període de matriculació ho evidencien. L’equip de mestres està realitzant una exitosa labor educativa i de cohesió social valorada, també, per la mateixa inspecció educativa. Tant és així que l’any 2017 la mateixa Administració, després de valorar el projecte, l’organització i el bon clima de convivència de l’escola, va argumentar que l’Escola Mediterrània era el centre de la Barceloneta més adequat per obrir un SIEI.
Què motiva, doncs, a l’Administració el tancament d’aquesta escola? L’actual funcionament de l’Escola Mediterrània i les garanties educatives que ofereix a l’alumnat matriculat i a les seves famílies no són raó suficient per mantenir-la oberta i seguir invertint pel seu futur, que a la fi és el futur de tots?
És un centre d’una sola línia, si! I aquest fet és un dels grans avantatges, el que permet a tot el claustre i, en especial a l’equip directiu, conèixer a tot l’alumnat i a les seves famílies, fer-ne un seguiment acurat de les seves necessitats, que sovint, són moltes i complexes, prendre decisions consensuades i donar respostes immediates.
Una escola petita, si! En la que les famílies es coneixen i es relacionen entre elles, per això es respecten les diferències i els uneix el diàleg i les ganes de construir. Perquè ja se sap: “s’estima el que es coneix”.
Però a la Conselleria d’Educació això no li sembla important. Per això no té cap mania en tancar l’Escola Mediterrània i fusionar-la amb un altre centre d’educació primària i un institut, tots dos centres amb Projectes Educatius ben diferents. El resultat? Un macrocentre d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat que pretén agrupar famílies que en el moment de matricular als seus fills i filles van optar per un o per un altre centre en funció del Projecte Educatiu que cada un els oferia. Si això passa, està clar que la Barceloneta perd oferta i diversitat educativa. Les famílies tindran només una opció d’escola pública, tan si els agrada molt com si els agrada poc.
Què es vol estalviar l’Administració eliminant un servei educatiu? La resposta és… diners. Aquells diners que després es gastaran amb coses que probablement no ens fan cap falta.
Cal que recordem als qui prenen decisions que una escola NO es mesura amb els diners que s’hi inverteix o amb els que s’estalvia? Cal que els recordem que l’educació pública és un servei prioritari i no un negoci? Cal que els recordem que retallar en educació avui és haver d’invertir en ajudes socials demà?
Senyors i senyores del Consorci de Barcelona, els hi demanarem reunions, els hi demanarem explicacions i els hi demanarem que facin enrere el seu projecte d’institut escola en un barri on el que funciona són els centres petits, els centres que garanteixen la convivència i el coneixement acurat de l’alumnat per ajudar-lo a aprendre. Senyor Bargalló, no esperi que ens quedem amb els braços creuats mirant com l’actual administració va retallant i eliminant els drets a l’educació… el vindrem a veure, ja que no ens ha vingut a veure mai vostè, i esperem que ens rebi i ens escolti! Arribarem fins on puguem per defensar la nostra escola. L’ESCOLA MEDITERRÀNIA NO ES TOCA!