180516-comunicat-rdp-muce-professorat.pdfDavant la campanya judicial i mediàtica contra els i les docents de diferents centres educatius de Catalunya, els intents de criminalització del professat així com la instrumentalització i us partidista de l’activitat educativa, les entitats i organitzacions que formem part del MUCE* manifestem:
1. El nostre recolzament a totes les persones docents afectades, les de St. Andreu de la Barca i de la Seu d’Urgell que són als jutjats, i els 500 docents i altres professionals de l’educació amenaçades la setmana passada pel Delegat del Govern, Enric Millo, als quals volem trametre un missatge d’escalfor i ànim per no defallir.
Posem en valor la defensa de la tasca educativa desenvolupada pels docents en un context social i polític d’enorme complexitat, per garantir la bona convivència als centres educatius, amb ple respecte a la pluralitat.
Tenim el desig que puguem continuar realitzant la tasca docent sense perdre ni un bri d’il•lusió per formar ciutadanes i ciutadans lliures de defensar les seves idees i que sàpiguen respectar les dels altres.
El debat sobre el tractament de qüestions controvertides que afecten aspectes ideològics i polítics a l’escola és una tasca important i ha de ser considerada com a element central en una educació per a la ciutadania.
L’escola s’ha de preservar com a espai de convivència i cohesió, de respecte dels principis democràtics i de pluralitat ideològica i no partidista. També com espai d’educació amb coneixements i valors des del rigor i des del pensament crític, de manera que s’afavoreixi el diàleg, la discrepància i la capacitat de posar en dubte allò que es transmet. Constatem que, més enllà de situacions puntuals que puguin sorgir, a les escoles i instituts catalans no hi ha un problema de convivència relacionat amb la situació política del país.
En els nostres documents ho expliquem ben clar: a l’escola s’ha de poder parlar de tot i s’ha de parlar de tot. Sempre preservant el respecte a l’alumnat hem de treballar per al desenvolupament de persones lliures, amb esperit crític i compromeses. Competents també en les qüestions socials.
En aquest sentit valorem positivament les valoracions i recomanacions realitzades pel Síndic de Greuges.
2. Denunciem la instrumentalització política i ús partidista del cas, a més, posant en risc la preservació de la convivència i la cohesió, perquè contribueix a tensionar la situació dins de la mateixa comunitat educativa i dificulta que el centre pugui recuperar la normalitat.
El MUCE postula un enfoc comunitari, de qualitat i en català de l’educació pública. I abans de l’1 d’octubre, en una reunió amb representants parlamentaris de tots els partits polítics ja vam advertir que les acusacions d’adoctrinament, posaven en perill la cohesió social, i només servirien per a fer patir persones concretes (docents, alumnes i famílies) a la vegada que es podia trencar la confiança i la complicitat necessària per a realitzar la tasca educativa sempre complexa.
Interpretem doncs, una utilització de determinats grups polítics i del Ministerio de Educación, cultura i Deporte per a assolir una influència ideològica sobre part de la població.
3. Denunciem la instrumentalització mediàtica de la situació.
Alguns mitjans de comunicació han utilitzat aquest extrem de forma que considerem inadequada, qüestionant la presumpció d’innocència, fent-se judicis de valor i divulgant les imatges i els noms de persones de forma innecessària i greu.
Considerem que aquesta “informació” té per objecte mostrar públicament els rostres d’uns professionals de l’ensenyament per a senyalar-los i generar una sospita sobre ells i elles, prejutjant-los i situant-los en la diana de possibles actuacions que poden posar en risc la seva honorabilitat personal i professional, i fins i tot la seva pròpia integritat física, tenint en compte que encara no han estat jutjats per cap tribunal de justícia i tenen dret a la presumpció d’innocència.
Recollim la denúncia feta per les famílies de l’institut El Palau, de la pressió i persecució mediàtica a què estan sotmesos el professorat del centre per part d’alguns mitjans de comunicació i xarxes socials.
L’existència de professorat sota investigació judicial, la presència de mitjans de comunicació a les portes del centre, la divulgació de les imatges del professorat denunciat i l’aparició de pintades insultants a la façana del centre, la recepció de trucades al centre amb insults i amenaces cap als professionals, etc., són factors que no contribueixen a normalitzar la situació.
4. No a al judicialització de l’educació: reivindiquem la necessària resolució positiva dels conflictes.
No creiem que judicialitzar situacions més o menys conflictives ajudi al desenvolupament de l’educació i a l’atenció de l’alumnat en concret. Ens el contrari, el considerem un gran error, ja que el clima que es genera redunda en el malestar d’alguns docents, que se senten coartats en la seva llibertat d’expressar-se lliurement a l’aula.
Volem recordar, i constatem, que el sistema educatiu disposa de diversos mecanismes per mediar i resoldre els possibles conflictes que puguin aparèixer en el marc de l’activitat del centre (tutories mediació, inspecció, i tot allò que recull el procediment administratiu…).
Des de les entitats del MUCE, sindicats i moviments de renovació pedagògica en particular, també constatem que docents i centres s’autocensuren, deixant de realitzar-se algunes activitats que abans es feien amb tota naturalitat per por de no crear més conflicte o de no veure s’hi involucrats.
5. Volem centrar-nos en els problemes reals de l’educació
Volem manifestar la nostra contínua lluita i reivindicació per centrar-nos i resoldre els problemes reals de l’educació pública que afecten al conjunt de l’alumnat i que resulten eclipsats per temes mediàtics d’utilització política. Ens referim a qüestions com el fet que s’hagin renovat concerts sense cap avaluació de les necessitats d’escolarització ni control sobre els atorgats, la manca de planificació del Departament d’Ensenyament amb el tancament de grups o la manca de docents que afecta el proper curs a l’educació secundària i Formació Professional, l’infrafinançament de l’escola pública que ens situa a la cua de la inversió educativa pública a Europa i la progressiva privatització dels serveis educatius públics, l’increment desmesurat i abusiu de les taxes universitàries, la segregació, la implementació de l’escola inclusiva sense recursos, el dèficit en formació professional pública i una llarga llista de necessitats i problemes greus als que els poders públics estan donant literalment l’esquena.
6. Crida a donar una resposta unitària, àmplia i transversal
Demanem a tota la comunitat educativa que se sumi a aquest suport i a les mobilitzacions que convocarem pels propers dies, en les quals hi estem treballant.
Deixeu l’educació en Pau. Volem educar en llibertat
Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE)
Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) – Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) – Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS) – Catalunya Laïca – Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) – Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) – Federació d’Educació de CCOO – Federació d’Ensenyament de CGT- Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) – Federació Serveis Públics UGT-Educació (FeSP-UGT)– Front d’Estudiants (FdE) – Sindicat d’Estudiants (SE) – Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) – USTEC-STEs (IAC)
*El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) té com a objectiu defensar una educació pública, inclusiva, gratuïta, universal, catalana, de qualitat, integral, laica, coeducativa, democràtica i participativa, compensadora de desigualtats, enfocada a la igualtat d’oportunitats i adequadament finançada.