Comunicat de la Secció Sindical de CGT UAB
Demà dimecres 15 i dijous 16 de desembre, diversos sindicats estudiantils convoquen una vaga a les universitats i als instituts de secundària de Catalunya. Primer de tot, recordem al professorat que els dies de vaga estudiantil, no s’han de programar activitats avaluables ni obligatòries, ni s’ha de comptar assistència, per tal de respectar el dret de vaga de l’estudiantat.
El motiu d’aquesta vaga no és altre que el rebuig a la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) que vol implementar el govern de coalició (PSOE i Unidas Podemos). A nivell estudiantil, aquesta nova Llei aprofundeix en la liberalització del sector, la hipertecnificació i hiperespecialització de l’estudiantat. Això s’aconsegueix mitjançant la consolidació i el blindatge de la Menció Dual ja implementada en el RD d’Organització de l’Ensenyament Universitari, mitjançant la qual s’introdueix l’estudiantat en el mercat laboral convertint-lo en mà d’obra barata el mercat per tal de maximitzar els beneficis empresarials.
No només això, a nivell laboral, ve a promoure una suposada estabilització del professorat associat que resultarà en l’acomiadament massiu de milers de professors arreu de l’Estat i en l’empitjorament de les seves condicions laborals. Aquesta, per tant, és una llei que atempta contra els interessos de l’estudiantat i de les treballadores de la universitat.
Des de la Coordinadora de Recerca i Universitats de la CGT, ja hem iniciat una campanya d’informació i denúncia de la LOSU ja que constatem, a part del que ja hem comentat, que aquesta llei obre la porta a la creació i la participació de capital mercantil d’empreses, sotmetent així la universitat als designis del capital privat. No només això, no aporta cap mecanisme per a la regulació dels preus públics i pretén mantenir un sistema de beques irrisori, en lloc d’apostar per una educació gratuïta a tots els nivells.
Altres mecanismes que implanta aquesta reforma i que ataquen directament els criteris de qualitat i equitat educativa són el caràcter generalista dels graus, consolidant així l’estratègia d’especialització dels Màsters implementada per Bolonya. Finalment, estén la catifa vermella per a la digitalització dels ensenyaments a través de modalitats virtuals i híbrides. D’aquesta manera s’incrementa la càrrega de treball del professorat i reforça la bretxa digital associat a l’accés desigual als equipaments i els coneixements per seguir i impartir aquestes modalitats.
Per tot això, des de la CGT ens oposem frontalment a la LOSU que es vol imposar des del Ministeri d’Universitats i fem una crida per a que els i les treballadores i l’estudiantat s’organitzin i es mobilitzin, no només per aturar la tramitació d’aquesta llei sinó per construir una universitat veritablement pública, democràtica i per a la classe treballadora.
CGT Universitat