Des d’abans de l’estiu, les patronals del lleure i els sindicats CCOO, UGT i USOC han reprès les negociacions de l’IV Conveni del Lleure, paralitzades des de fa 3 anys. El passat 8 de juliol, en la taula negociadora, la patronal del lleure va portar una proposta general, que va ser rebutjada pels sindicats presentes, basada en:
– Un conveni de curta durada per als anys 2021 i 2022.
– La negociació salarial passaria a l’últim trimestre de 2021 i seria aplicable a partir de 2022. – Canvis en la classificació d’algunes categories professionals.- Regularització de l’absentisme i modificacions en la Incapacitat Temporal (IT).
La patronal no va concretar la revisió econòmica, però sí que aquesta revisió estaria lligada a la pèrdua de condicions com la rebaixa del complement per IT. Per una altra part, des de l’inici de negociacions del nou conveni, en 2018, només es va arribar a un acord parcial per a la revisió salarial del 2019, i ara es pretén congelar els salaris del 2020,2021 i 2022 fins que s’apliqui la revisió al setembre.
Des de CGT Lleure, denunciem la situació en la qual treballem, de precarietat i de falta de recursos i reconeixement de les nostres activitats. Som personal educatiu que fa funcionar els casals, centres de dia, centres cívics, museus, escoles i menjadors, centres de menors, i molts altres llocs on monitores, coordinadores, talleristes, educadores, etc., estem sota un conveni amb condicions molt precàries.
I tot això ho fem contractades per empreses privades que ofereixen serveis per a les administracions públiques, cobrant menys i tenint pitjors condiciones laborals que les nostres companyes que estan directament contractades per el Departament d’Educació o por els Ajuntaments i altres institucions públiques. CCOO, UGT i USOC convoquen concentracions en contra de la congelació salarial que es deixa veure en l’actual negociació. Una revisió salarial que és necessària, però que és només una de les qüestions a millorar en el conveni i en el sector en general.
Nosaltres exigim:
– La revisió salarial immediata dels anys 2018, 2020 i 2021.
– L’equiparació salarial amb les categories professionals de l’administració pública les tasques de la qual realitzem.
– La fi dels contractes d’obra i servei, amb contractes -de mínima- fixos-discontinus des del primer dia de treball.
I tot això, ho fem amb la perspectiva que, alhora que lluitem per millorar el conveni de l’oci, posem sobre la taula la necessitat d’acabar amb les externalitzacions i lluitar por la internalització i remunicipalització dels serveis públics.
Som unes 26.000 treballadores en el sector de l’oci a Catalunya. Algunes, concentrades en empreses privades que tenen el monopoli de molts d’aquests serveis, com Pere Tarrés, que tenen pes en l’hora de negociar nostres condiciones laborals.
Les negociacions del conveni entre la patronal i CCOO-UGT-USOC, no poden ser a porta tancada i allunyades dels centres de treball i de les treballadores i treballadors als quals afecta. Per a aconseguir les millores del conveni, fins i tot la revisió salarial, s’han de convocar assemblees en els centres de treball per a discutir el pla de lluita, debatre quines mesures i quines exigències plantejar, organitzar aturs i totes les acciones que es consideren en els centres de treball, i seguir de cerca les negociacions del conveni. Només així es pot garantir que no s’acabi signant alguna cosa a la baixa i a esquena de les treballadores, com hem vist en unes altres ocasions.
Amb la intenció de fer front a la situació actual, des del sindicalisme de classe i combatiu, apostem per organitzar-nos des de la base i de forma assembleària i unitària per fer sentir la nostra veu i exigir que el conveni sigui decidit de forma transparent i tenint en compte els i les professionals.
@CGTlleure www.cgtensenyament.cat/lleure/