CGT denuncia la inacció del Departament d’Educació que ha abocat a l’atur de llarga durada a treballadores d’escoles bressol rurals.
El departament ha finalitzat un pla pilot experimental fent fora les treballadores i sense reconèixer-los l’experiència.
L’estiu de l’any 2022 la Televisió de Catalunya feia ressò d’allò que el Departament d’Educació anomenava una “eina contra el despoblament” assegurant que havia estat tot un èxit. El que no va explicar és que amagava darrere la precarització de desenes i desenes de treballadores que en aquest moment, moltes d’elles, romanen sense feina i amb escasses opcions d’aconseguir una plaça.
A partir del curs 2015-2016 el Departament d’Educació va impulsar un pla pilot experimental amb l’objectiu que les escoles bressol de municipis amb menys de 3000 habitants poguessin integrar-se al primer cicle d’educació infantil en escoles rurals. En aquell moment s’hi van acollir poblacions dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre, Tarragona, Catalunya Central, Girona, Lleida i Vallès Occidental.
L’objectiu d’aquest pla era facilitar l’escolaritat d’infants d’1 a 3 anys en els municipis amb baixa densitat de població i aturar la pèrdua d’alumnes per contribuir a mantenir la vida als pobles.
Malauradament, aquest Pla pilot tenia una peculiaritat, la treballadora (tècnica especialista en educació infantil, TEEI), en lloc de ser contractada pel departament, era contractada per l’Ajuntament corresponent. Moltes d’aquestes TEEI han estat treballant vuit anys a la mateixa escola.
El Pla pilot ja ha finalitzat i segons el departament ha estat un èxit. No tenen la mateixa opinió les treballadores, ja que un cop acabat el pla les han enviat a l’atur sense reconeixement dels anys treballats, cosa que fa que la situació d’atur es prolongui en el temps i pràcticament impossibilita l’accés a una plaça mitjançant un concurs d’oposicions.
Aquestes treballadores van encarar amb molta dedicació i il·lusió aquest projecte i finalment han estat menyspreades pel Departament.
La plaça d’aquestes treballadores s’ha integrat com a plaça del departament, però com que les treballadores van ser contractades per l’Ajuntament han anat al carrer donat que no tenen experiència com a treballadores del Departament. Com que no els reconeixen ni un sol dia treballat pel departament, estan a les últimes posicions de les llistes de substitució, en concret al bloc 3 de la borsa (al bloc 1 situen a les TEEI amb experiència al departament). Les opcions d’aconseguir una substitució són remotes a causa de la situació actual de la borsa i de l’escassa densitat de població dels llocs on viuen.
És indignant que aquestes treballadores, que van iniciar la integració de les llars en escoles rurals, no se’ls hi reconegui la feina que han fet com es mereix. La situació és injusta i incomprensible.
A banda de l’esmentat anteriorment, un cop finalitzat el Pla pilot, el Departament d’Educació va modificar les funcions de les TEEI del Departament i va incloure aquest punt:
“Quan l’organització de l’etapa d’educació infantil ho requereixi, en funció del nombre d’infants del primer i del segon cicle, el tècnic o tècnica especialista en educació infantil pot assumir la funció de tutor o tutora del grup del primer cicle en les escoles rurals”.
Aquesta figura ja existeix a la borsa del Departament, es diu Educador/a de llar d’Infants i té un sou i una categoria laboral superior perquè tenen la responsabilitat de tutoritzar un grup d’infants.
Des de CGT Ensenyament exigim al departament que reconegui els anys treballats a aquestes TEEIs rurals com a treballadores del departament i no dels Ajuntaments, per tal que puguin formar part del bloc 1 de la Borsa. En primer lloc, perquè han treballat als mateixos centres fent exactament la mateixa feina que les seves substitutes o qualsevol altra TEEI que treballi o hagi treballat pel departament, l’única diferència és el pagador. En segon lloc, perquè aquestes treballadores han estat una part essencial de l’èxit que, segons el propi departament, va tenir el pla pilot per integrar les llars en escoles rurals. Finalment, perquè, malgrat l’èxit del pla, el departament ha deixat a l’estacada a les treballadores, actualment a l’atur i en escassíssimes possibilitats d’aconseguir una substitució.
Hem denunciat la situació d’abandonament que estan patint aquestes treballadores des de fa més d’un any, quan una TEEI de l’escola bressol de Bot va presentar una reclamació acompanyada de les delegades de CGT, de l’alcaldessa del municipi i d’altres companyes. Aquesta va ser només una mostra que les afectades tenen el suport i reconeixement de tota la comunitat dels municipis on treballaven, com diferents mitjans del territori es van fer ressò.
A més del reconeixement de l’experiència, exigim que aquestes TEEIs siguin contractades com a Educadores d’Escola Bressol i que cobrin per la feina que realment fan!
És vergonyós que un govern que porta la lletra “E” d’Esquerra al seu nom es dediqui a precaritzar cada cop més a la classe treballadora!
CAP TEEI DEL PLA PILOT AL CARRER