Al dimecres 26 es farà la plenària on les assemblees del territori portaran la seva decisió
La signatura de l’acord sindical que implicarà la incorporació de 3500 docents als centres educatius de Catalunya al mes de gener incloïa el compromís del Departament d’Educació a negociar la resta de reivindicacions laborals durant el primer trimestre d’aquest curs.
En el comunicat que es va emetre des de la CGT després de la signatura del pacte, es va deixar clar que el nostre sindicat es mantindria alerta perquè el compromís no quedés en paper mullat, també s’advertia que si el Departament defugia la negociació, es reactivarien totes les accions possibles per garantir el compliment d’aquesta i de la resta de demandes.
Passats gairebé dos mesos, la Conselleria d’Educació, amb Cambray al capdavant, utilitza la mateixa estratègia que va mantenir en els espais de negociació que es van situar durant les vagues del curs passat i que es basa en convocar reunions eternes per tal de guanyar temps i sense cap intenció d’apropar posicionaments. La diferència és que aquesta vegada, per part de CGT Ensenyament, la paciència s’ha acabat.
Per aquest motiu, l’afiliació del sindicat està decidint a les seves assemblees sobre la sortida d’una taula-teatre que ja no servirà per solucionar cap dels problemes pendents, on només tindrà sentit tornar-hi quan les mobilitzacions, que poden incloure convocatòries de vaga, facin canviar l’actitud del Departament.
Des que es van iniciar les negociacions a finals de setembre, la conselleria no s’ha apropat en cap de les demandes que fins ara s’han posat damunt de la taula, donant l’esquena al pacte d’estabilitat per al personal interí, a la defensa d’una FP pública, a la recuperació dels sexennis, a la reducció de les dues hores lectives per al personal major de 55 anys, en definitiva, a la totalitat de les demandes de la taula. A aquest immobilisme cal afegir-hi la situació que ha generat als centres amb la infracobertura d’hores per poder fer efectiva la reducció horària de tot el professorat. Des de CGT s’estan estudiant vies jurídiques per forçar un càlcul de les hores a l’alça, de manera que no perjudiqui l’organització dels centres.
La situació de bloqueig actual és insostenible, i ja no ens serveixen les excuses de l’administració basades en la manca de pressupost. ERC està al capdavant de totes les conselleries i no pot derivar la responsabilitat d’aquesta situació a altres partits. A més a més, també mostra un immobilisme absolut davant les demandes que no impliquen despesa i que fan referència al retorn de la democràcia als centres. Fins i tot en la casuística que no es produeixi l’aprovació de pressupostos, existeix el procediment de fer decrets llei per fer addendes per cobrir les demandes del comitè de vaga per tal que siguin votades al Parlament. ERC haurà de decidir si aposta per l’escola pública i treballa per la seva dignificació, començant per la reversió de les retallades. Si no ho fa, ens trobarà als carrers.
CGT ENSENYAMENT
23 d’octubre, 2022