La Generalitat decreta uns serveis mínims abusius i amb un argumentari masclista, desfasat i contradictori

Just un dia abans de la vaga, i arran  de la denúncia pública feta per CGT, i motivada pel fet que des de la Conselleria de Treball, amb una clara intenció d’invisibilitzar la protesta, havia obviat la publicació de l’ordre dels serveis mínims de la vaga educativa convocada per als dies 9 i 15 d’octubre, la Generalitat publica uns serveis mínims que són clarament impugnables.

En relació a convocatòries anteriors,  duplica o triplica les persones docents que han d’acompanyar l’ensenyament d’infantil i primària, ara marquen dos docents per cada quatre unitats o aules, mentres que  abans  una per cada quatre aules, o 1 per cada sis. A l’ensenyament secundari dicten un/a docent cada tres unitats, servei que no s’havia contemplat en altres convocatòries. Pel que fa a l’educació especial i a les escoles bressol, l’augment ha estat entre el 25% i el 30% de la plantilla al 50%.

A banda d’aquest increment, hi ha un aspecte en el redactat que ens ha de preocupar, i molt. L’argumentari utilitzat en l’ordre que signa Chakir El Homrani Lesfar,  conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, a banda de basar-lo en una falsedat, és masclista i insultant. Hi podem llegir frases com la següent:

“en els darrers anys s’han produït transformacions profundes en la societat, com la incorporació massiva de les dones al món del treball”. 

A primer cop de vista, semblaria un text d’una ordre dels vuitanta del segle passat, però no, per molt inversemblant que sembli,  l’ordre és del 8 d’octubre del 2020. Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, les dones de classe treballadora hem treballat sempre! 

El conseller assumeix un discurs forjat al postfranquisme sobre la suposada entrada de la dona al món laboral, que en la majoria de casos va ser més un reconeixement que una incorporació. I en tot cas, ja fa uns quants anys que està normalitzat (tot i que precaritzat) el treball de la dona fora de l’àmbit domèstic. Conseller, no ens utilitzi per ponderar un nou equilibri entre el dret fonamental a la vaga i el dret d’anar a treballar o preservar la seguretat dels menors. Com a mínim tingui la decència de buscar unes altres justificacions.

Una raó suficientment masclista i classista com per a denunciar-la als tribunals.

A més, ara sembla que sí que els interessa la seguretat dels menors i la conciliació de la vida laboral i personal. Fins que no vam convocar la vaga no s’han dignat a aprovar un permís retribuït per les persones que havien de tenir cura de les seves criatures confinades. Un permís que de moment només s’hi pot acollir el personal docent, i que esperem que amb la protesta s’expandeixi a la resta de persones que treballen en l’àmbit educatiu, ja que si no implicaria una contradicció del seu propi argumentari.  A dia d’avui, hi ha moltes famílies que no tenen cap permís retribuït per la cura dels seus fills i filles mentre estan de quarantena, i aquí sí que tenim un problema greu de la vida familiar i laboral. Esperem que després del seu escrit reflexionin i solucionin aquesta errada. 

Així mateix, la Covid-19 no pot continuar sent una excusa per retallar drets dels treballadors i treballadores i no pot utilitzar-se per vulnerar el dret a la vaga. 

Si tan preocupats estan per la seguretat dels i les menors, que ens proporcionin el que exigim des de CGT: que redueixin les ràtios, que augmentin les plantilles, que dotin a cada centre amb personal sanitari, que ens donin més espais, i un permís retribuït no recuperable per a totes les persones treballadores amb menors a càrrec seu en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.

CGT Ensenyament

DOC PDF