Recentment el conseller sortint Josep Bargalló va avançar en alguns mitjans de comunicació la intenció de la Generalitat d’incloure els infants del grup de 2-3 anys del 1r cicle d’educació infantil, als centres d’infantil i primària.
Des de CGT volem denunciar que el Departament d’Educació, una altra vegada, ha informat d’aquesta mesura als mitjans de comunicació i l’ha pres sense obrir cap diàleg previ amb les escoles bressol, ni amb els i les treballadores i les seves comunitats educatives. A més, cal sumar-hi altres motius pels que des del sindicat ens oposem a la seva implantació:
- Entenem que el 1r cicle d’educació infantil s’ha de cursar íntegrament al mateix centre garantint la gratuïtat i universalitat.
- Aquesta mesura representaria una estocada de mort per a la xarxa d’escoles bressol i llars d’infants que representen la primera baula del sistema educatiu i el primer contacte de l’infant amb el món educatiu. Són un pilar clau per afavorir la inclusió social i la conciliació familiar. La nostra aposta és i serà enfortir la xarxa d’escoles bressol públiques.
- No respon a les necessitats educatives de la xarxa pública de centres educatius, ni a les demandes i necessitats de les famílies; ni, per descomptat a les necessitats educatives dels infants. Ans al contrari, és una manifestació d’una planificació nefasta i malintencionada del sistema educatiu públic.
- Si s’acaba implementant aquesta proposta, s’obre la porta a minvar la qualitat de l’atenció educativa. L’ambient tranquil i familiar que es respira a les escoles bressol i les llars d’infants ve a ser un element clau per assegurar la qualitat de l’atenció educativa en aquesta primera etapa. La creació de vincles segurs esdevenen essencials per al desenvolupament harmònic dels infants i per això tenim tan clar que “institucionalitzar” aquesta primera etapa és un greu error.
- Així mateix afectaria les condicions laborals, abocant als i les treballadores a precaritzar i fins i tot a eliminar els seus llocs de treball. De fet, això, ja veiem que està passant amb el pla pilot que s’implementa en alguns municipis on la fusió de la llar d’infants i l’escola d’infantil i primària és una realitat. Entre altres aspectes, per exemple, afecta tant a les places d’educadores, que les estan eliminant, com a les TEEI, ja que no es reconeix la categoria laboral que els pertocaria.
- Des d’una perspectiva pedagògica i respectuosa als diferents ritmes i processos d’aprenentatge, aquesta decisió, si s’arriba a materialitzar, aniria en detriment del desenvolupament natural de l’infant. Ens trobem, un cop més, que les necessitats per al desenvolupament dels infants es releguen a segon terme i les decisions es prenen des d’un filtre adultcentrista amb criteris i interessos de practicitat, econòmics o centralistes. La convivència amb grups d’infants més grans desestabilitzaria l’ambient que es fa imprescindible en aquesta primera etapa educativa, és a dir, segur, tranquil, accessible i proper. La sobreestimulació porta a l’estrès, el qual dificulta la connexió dels aprenentatges; un fet crucial pel desenvolupament natural d’una persona.
- Aquesta mesura representaria una intromissió del Departament d’Educació de la Generalitat respecte dels ajuntaments locals que són qui té la competència de vetllar per aquest servei. Creiem que seguir en mans locals és important per la representació de la gestió local, de proximitat, d’atenció educativa i de condicions laborals. És molt probable que des de la conselleria no s’aboquin els recursos necessaris per cobrir les necessitats dels recursos humans, materials, funcionals…, dels centres educatius. Per tant, apostem per a que aquestes escoles bressol segueixin sent de competència municipal.
Des de CGT reclamem que les actuacions del Departament d’Educació de la Generalitat vagin encarades a enfortir la xarxa educativa pública i a aconseguir la gratuïtat de la franja 0-16 anys i demanem que es posi fi al tancament de línies de centres públics o escoles bressol. Alhora, és urgent posar fil a l’agulla perquè les actuacions de la conselleria es deixin de prendre amb criteris mercantilistes d’eficiència econòmica i en canvi, facin prevaldre la perspectiva pedagògica i de servei públic.
Per tant, fem una crida a aquells col·lectius i entitats en defensa de l’escola pública i els representants de la comunitat educativa a organitzar-nos i mobilitzar-nos per aturar aquesta nefasta proposta d’ERC. Tanmateix emplacem als ajuntaments locals per establir una línia de treball conjunt per revertir aquesta mesura que sembla que volen imposar.
CGT ENSENYAMENT, CGT PAERIA (AJUNTAMENT DE LLEIDA) i CGT CEB-IMEB (AJUNTAMENT DE BARCELONA)
31 MAIG 2021