Tenim un nou Govern i una nova Conselleria d’Educació, però ens refiem tant d’aquest binomi del poder (CIU/ERC) com que s’acabarà amb la privatització de l’escola pública, és a dir, res de res. Des de l’experiència ja apresa (polítiques neoliberals, LEC, repressió, etc.), no confiem que el nou govern apliqui polítiques socials justes per a la classe treballadora, revertir les retallades o en la defensa de l’educació pública eliminant el finançament públic a centres privats. Que tinguin clar que davant aquestes mesures la CGT sempre estarà la capdavant amb mobilitzacions, lluita i defensa de l’educació pública, i si calen vagues, doncs hi haurà vagues.
A Ponent, aquest nou Govern català ha comportat un canvi en la direcció territorial d’Educació. Si hem de ser sinceres, estem molt contentes que un personatge com el senyor Cullerés hagi plegat d’aquestes responsabilitats ja que passarà a la historia de la infàmia per les seves maneres de dirigir el departament com si fos el seu xiringuito particular. Per això, després de celebrar aquest canvi, instem al nou delegat, el senyor Carles Vega, a aplicar de forma immediata les següents mesures urgents i de mínims per a l’educació pública:
- Supressió immediata dels concerts dels centres educatius que segreguen per sexe (que a Lleida afecten a les escoles Terraferma i Arabell) i una progressiva eliminació els propers anys dels concerts educatius. Exigim que es suprimeixin els concerts i que la totalitat dels diners estalviats vagin destinats a revertir les retallades que pateix l’educació pública.
- Retorn a l’horari lectiu de 23 i 18 hores a primària i secundària respectivament, que permeti la dedicació de més hores a la preparació de materials i classes. Demanem al Departament que dugui a terme la reducció de l’hora pendent i a la resta de sindicats que també l’exigeixin.
- Reducció de ràtios per evitar tancaments i massificacions (20 alumnes a les escoles i 25 als instituts). No volem ni massificació ni barracots. Exigim una progressiva reducció de les ràtios ja que aquestes són les condicions necessàries per garantir la millora i la qualitat educativa als centres públics.
- Retorn del caràcter lectiu de les 2 hores de reducció a majors de 55 anys.
- Estabilització del personal interí. S’ha de prioritzar al personal que actualment hi presta serveis garantint la seva estabilitat i reduir la seva precarietat.
- Substitucions de tot el professorat des del primer dia, també a 1 de setembre, incloent el Personal d’Administració i Serveis i les TEIs, i conversió de les substitucions d’un terç en mitja jornada. També el cobrament del 100% de les baixes des del primer dia i el cobrament del mes de juliol per part de tot el personal interí i substitut.
- Exigim l’aturada del desplegament dels Decrets de plantilles i direccions en el camí de recuperar uns nivells mínims de democràcia als centres i avançar cap a la derogació de la LEC. Cal eliminar els perfils i la contractació a dit per part de les direccions.
- Alta laboral al personal interí i substitut des del primer dia del seu nomenament, al marge de si està en situació IT, eliminant el greuge discriminatori per gènere que afecta principalment a professores embarassades, que actualment des d’aquest curs les dóna de baixa de la SS.
- Pressionar i actuar amb Ajuntament de Lleida per eliminar la segregació escolar a Lleida, una de les ciutats més segregadores com menciona l’informe del Síndic de Greuges.
La llista és llarga i encara queden coses a afegir com: retorn del 7% del sou robat a tots els treballadors i treballadores; eliminació dels materials d’amiant nocius; retornar l’assignatura de Filosofia al lloc que li correspon; eliminar el protocol PRODERAI; dignificar la situació educativa i laboral; defensa activa i incondicional dels i de les companyes denunciades i de tot el col·lectiu docent que es vegi atacat per la “injustícia repressora”; augment del pressupost dedicat a educació, del 2% actual al 6%.
Revertir aquest llistat de greuges, que arrosseguem de fa temps a causa d’una crisi calculada que ha servit per desballestar el sector públic, s’ha de fer amb compromís sindical, polític, ciutadà i també amb la mobilització per part d’estudiants i l’autoorganització dels treballadors de l’educació, i tal com hem dit, incloent-hi mesures de pressió com la vaga.
Aconseguir un canvi educatiu real implica, a més a més, que davant la Conselleria i les Delegacions se situïn persones competents i coneixedores dels reptes educatius, per això insistim en la implementació d’aquestes demandes al Sr. Vega, nou delegat d’ensenyament a Lleida. Estarem atentes per a que així ho faci. En cas contrari, la proposta que fem des de CGT Ensenyament Lleida és impulsar les mobilitzacions necessàries per assolir-les incloent la convocatòria de vaga o vagues si així ho ratifiquen en assemblees els nostres companys i companyes. En aquest sentit, cridem a la resta d’organitzacions sindicals a impulsar conjuntament aquestes assemblees i a convocar de la forma més unitària possible les mobilitzacions que s’hi acordin.
Lleida, 19 de juny del 2018