VIII Jornades pedagògiques de Deixa de ser una illa 2025 · L’educació: entre la neutralitat i el compromís · 9 i 10 de maig de 2025 · Escola Pompeu Fabra (Reus)

L’any passat vam recuperar les jornades pedagògiques de Deixa de ser una illa, que s’havien fet des de 2011 i es van interrompre al 2016. Un curs més, des de l’assemblea hem volgut continuar amb aquesta bonica tradició del nostre territori per col·lectivitzar els nostres sabers didàctics, professionals i sindicals. En definitiva, construir un espai comú de trobada des de baix per compartir horitzontalment neguits, experiències i reflexions en un context d’individualisme, verticalitat i absència de reflexió col·lectiva als centres educatius. Enguany el tema serà la cruïlla entre la neutralitat i el compromís a l’educació.

Aquestes jornades estan reconegudes pel Departament d’Educació (10 hores). Per fer la inscripció cal que us apunteu al següent enllaç i que feu una transferència de 15€ al compte bancari de la Federació Comarcal Baix Camp de CGT ES46 3140 0001 9900 1837 5500 amb l’assumpte “JORNADES 2025 + NOM I COGNOMS” per poder sufragar-ne les despeses.

Per fer les inscripcions cal que ompliu el següent formulari:https://forms.gle/Xep6vhP5dxaRCd586 (potseriorment gestionarem la inscripció a l’XTEC).

Per més informació o qualsevol dubte, podeu escriure al correu electrònic [email protected] o [email protected]. Si ho prefereixes, pots seguir-nos i contactar-nos a les nostres xarxes: @deixadeserilla.

PROGRAMA COMPLET

L’educació: entre la neutralitat i el compromís. VIII Jornades pedagògiques Deixa de Ser Una Illa 2025

9 i 10 de maig de 2025. Escola Pompeu Fabra (Reus)

Divendres 9 de maig de 2025

18:30h Taula rodona inaugural amb Docents de l’Institut d’El Palau i Arnau Esteban

Dissabte 10 de maig de 2025

9:30h Arribada i presentació de les jornades

10h Espais simultanis (cal triar-ne un)

  • Gentrifi…què? amb Tura Tremoleda (Sindicat de Llogateres)

Tura Tremoleda és graduada en filosofia per la UB i amb el màster d’estudis de dones, gènere i ciutadania de també la UB. Professora de secundària i militant del Sindicat de Llogateres des de fa més de 5 anys. També és membre del grup de didàctica de la filosofia, de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB. En el taller-joc “gentrifi-què” reflexionarem sobre què és la llar i viurem en primera persona el fenomen de la gentrificació, l’expulsió forçosa dels barris que viuen les ciutats com Barcelona (i cada cop més d’altres). A més a més, debatrem de forma conjunta possibles aplicacions de l’activitat a l’aula i compartirem recursos per tractar la temàtica.

  • Deriva masclista amb Anna Miravete (Kalius Psicologia)

Kalius Psicologia és un projecte de prevenció i intervenció en sexualitats. Busca acompanyar processos individuals i grupals de transformació per a la millora en les relacions.

  • Cultura de la pau amb Jordi Muñoz i Vicky Moreno (Desmilitaritzem)

Jordi Muñoz és mestre i gestor cultural. S’ha dedicat professionalment a l’educació i a la formació. És membre del moviment antimilitarista i va participar activament en la campanya d’insubmissió al servei militar obligatori i en diverses lluites de desobediència civil com a eina de canvi social. Des de fa uns anys, està implicat en la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació de Catalunya. Es defineix a si mateix com a persona tossudament rebel. Vicky Moreno és mestra i s’ha dedicat professionalment a l’educació i a la formació. És membre de DonesxDones (Ca la Dona), col.lectiu feminista i antimilitarista. Ha treballat durant anys per incloure d’una manera efectiva la coeducació als centres educatius. És membre de la Plataforma Desmilitaritzem l’Educació de Catalunya. Pertany al grup de Coeducació de Ca la Dona, i de Novembre Feminista. També forma part de la Coalició Prou Complicitat amb Israel. Com ella mateixa es defineix: sóc tossudament coeducadora, i activista feminista a peu de carrer.

  • Memòria històrica i feixisme amb Esther Alquézar

Esther Alquézar és professora de Ciències Socials i història de l’art a l’Institut La Mallola (Esplugues de Llobregat). Recreadora de Guerra Civil Espanyola amb DidPatri-Recreació i Patrimoni Junts (UB). Membre de l’Associació de Memòria Històrica del Baix Llobregat.

14h Pausa per dinar

15:30h Taller sobre la guia de democràcia als centres de CGT

16h Presentació del llibre EducaFakes amb Daniel Turienzo

Daniel Turienzo és funcionari adscrit a la Conselleria d’Educació d’Espanya al Marroc (Tàngér). Màster en formació del professorat, Llicenciat en Psicología i Psicopedagogía i Graduat en Magisteri d’Educació Infantil i Primària. Al llibre EducaFakes qüestionen la veracitat de diversos mites, falsedats o prejudicis sobre el sistema educatiu. S’estructura en sis blocs que aborden la manera en què avaluem l’educació, les opinions habituals sobre la igualtat d’oportunitats, la relació entre esforç i trajectòries acadèmiques i laborals, la manera en què el nostre sistema educatiu distribueix i selecciona l’alumnat, la complicada relació entre educació i política, el funcionament i l’abast de les polítique educatives, així com certes premises sobre el finançament del sistema educatiu.


18h Tancament de les jornades amb actuació Clown