CGT ENSENYAMENT IMPUGNEM LES OPOSICIONS ORDINÀRIES DEL 2023

Impugnem unes oposicions mal planificades, injustes i que tornen a maltractar les treballadores en abús de temporalitat.

CGT Ensenyament, hem denunciat per totes les vies i sense descans el suposat procés d’estabilització que ha dut a terme el Departament d’educació capitanejat per ERC. Un procés que, lluny d’estabilitzar a les treballadores en abús de temporalitat, no ha fet més que posar traves a la regularització real i justa d’aquelles treballadores que el departament ha mantingut -sense intenció d’estabilitzar – durant anys, en frau de llei. 

Són moltes les flagrants irregularitats que s’han dut a terme des de l’aprovació de la famosa llei de l’Icetazo (20/2021), provocant un gran desconcert i angoixa al col·lectiu docent interí, que ha hagut de suportar dos processos d’estabilització en paral·lel, amb incomptables errors i que encara avui dia, no estan ni resolts ni tancats. 

Amb aquest escenari d’incertesa, el departament ha convocat unes altres oposicions, aquesta vegada, ordinàries i amb un marge de quatre mesos per a preparar-les. Unes oposicions, que a més, tindran lloc a partir d’abril, al mig del curs i amb tot el tancament d’aquest per davant. Des de CGT Ensenyament no només denunciem la manca de planificació a l’hora de convocar aquestes oposicions, sinó que sempre hem denunciat i així ho seguirem fent, que les oposicions tal com es duen a terme actualment són una via d’accés a la funció pública docent obsoleta, sotmesa a una altíssima arbitrarietat i que no són garantia de capacitació per a l’exercici de la professió docent. 

També volem posar èmfasi en la preocupant opacitat al voltant de les places convocades, tant als processos anteriors com en aquest últim, on les places oferides al concurs d’oposició ordinari s’han més que triplicat, sense una explicació digna i coherent per part del departament. La qüestió de fons no rau en l’augment de places en si, sinó en la intencionalitat que hi ha darrere aquest, i ens preguntem doncs: per què aquestes places – que ara sí que surten a la llum – no es van comptabilitzar pel concurs de mèrits ni pel concurs d’oposició extraordinari? El departament ens va assegurar per activa i per passiva – davant la nostra reivindicació incansable per un augment de places al concurs de mèrits – que era impossible afegir places als processos d’estabilització perquè ja les havien tret totes. I, ara, en l’últim intent per disminuir la temporalitat al 8% tal com indica la Llei 20/2021, ofereixen milers de places a un concurs d’oposició que no té com a finalitat estabilitzar les persones en abús de temporalitat. Encara ens sorprèn més aquest augment de places, quan després d’informar el departament de la possibilitat de convocar un altre concurs de mèrits (basat en l’article 217 del RD 05/2023) i demanar-lo com a via per poder estabilitzar a les persones treballadores en frau de llei que s’han quedat fora d’ambdós processos anteriors, el departament s’hi negués de manera rotunda al·legant que no hi havia places que complissin els requisits i que, per tant, poguessin ser objecte d’aquest nou concurs de mèrits. Com podem convèncer-nos que el que diu el departament relatiu a les places és cert, quan no poden justificar de cap de les maneres aquest augment de places al concurs d’oposició ordinari del 2023? 

Analitzem, doncs, les 9.344 places convocades: 

  • 806 són places buides del concurs d’oposició extraordinari, per tant, són places per a l’estabilització. 
  • 1.864 places no estan justificades amb els acords de govern que es publiquen a les resolucions, i que s’encavalquen amb les places dels mateixos acords de govern dels dos primers processos d’estabilització, sense haver especificat en cap moment per part del Departament d’Educació, quantes places de cada acord s’han destinat a cada un dels processos. 
  • 3.988 places que sorgeixen de l’acord GOV/78/2023 del maig de 2023, de les quals 3566 es van crear al gener del curs passar i que, per tant, només tenen un any d’antiguitat i es podrien haver oferit en un concurs més endavant i d’aquesta manera, donar temps als aspirants per a preparar-se. 

Com sempre, doncs, a aquest govern li manca la transparència i la dignitat davant d’un col·lectiu, el docent, que sosté un sistema públic cada vegada més malmès per polítiques neoliberals posades en pràctica per un govern que diu ser d’esquerres. 

Des de CGT impugnem aquest concurs per aturar unes oposicions: mal planificades, injustes i que per res aporten estabilitat a aquelles persones en abús de temporalitat. I exigim un NOU CONCURS DE MÈRITS per tal que les persones en abús de temporalitat que no han aconseguit estabilitzar-se, tinguin una opció més justa de regularitzar la seva situació.