Manifest
No tanqueu l’aixeta de l’educació pública de persones adultes
Constatem:
• Que l’endarreriment històric de l’educació de les persones adultes a Catalunya empitjora respecte de la mitjana d’atenció europea. Tan sols un 3% segueix un curs de formació enfront del 10 % d’Europa. Amb l’increment de la població a Catalunya no només ha crescut la demanda de formació de persones adultes sinó que, a més, el sector públic cobreix un percentatge cada cop menor de les necessitats.
• L’incompliment dels compromisos del Departament d’Educació, signats el maig de 2005, per arribar aquest curs a atendre el 5% de la població adulta.
• Que hi ha hagut llistes d’espera que no han estat ateses. En casos com el de Girona aquest fet va motivar una vaga del professorat per aconseguir mig mestre més; a Sant Boi les traves burocràtiques van impedir atendre un curs de preparació per a la prova d’accés. A l’AFA Alarona de Mataró era més llarga la llista d’espera que la d’alumnes matriculats, la majoria immigrants. Aquestes situacions demostren que l’administració no considera l’educació de persones adultes com un dret.
• Que aquesta situació de manca de recursos es dóna sense que el Departament d’Educació compleixi una part dels compromisos com era fer una campanya de difusió per promocionar l’educació pública de persones adultes als mitjans de comunicació.
• Que el Departament anuncia que per al proper curs es congela el nombre de professorat, per la qual cosa es perpetua aquesta situació. No augmenta el nombre global de grups.
• Que per imposar-ho, el Departament vol acabar de decidir els cursos i grups per al proper curs amb urgència, sense tenir en compte la dinàmica pròpia de les persones adultes, com fan altres ensenyaments públics com les escoles d’idiomes.
• Que aquesta situació de manca de recursos i professorat es manifesta també als centres públics de persones adultes que hi ha als centres penitenciaris i que depenen del Departament de Justícia. Ni s’han traspassat al Departament d’Educació com s’havien compromès, ni s’ha fet cap esforç per incrementar recursos; mentrestant, la xifra d’interns/es va augmentant.
• Que el Departament d’Educació potencia el desmantellament de l’educació pública de persones adultes privatitzant l’oferta educativa i externalitzant cursos via subvencions tancades a les entitats sense ànim de lucre.
Per tot això demanem:
1.- Que la Generalitat reconegui que l’educació per a persones adultes és un dret i posi els recursos necessaris per atendre la demanda.
2.- Que es traspassin íntegrament els centres educatius dels centres penitenciaris al Departament d’Educació i es reconegui el dret a l’educació dels i les internes.
3.- Que un Govern que s’anomena d’esquerres potenciï decididament l’educació pública de persones adultes tal com s’havia compromès quan era a l’oposició, donant prioritat a les necessitats de la gent treballadora d’aquest país.
4.- Que la Generalitat impulsi l’educació pública de persones adultes a Catalunya, amb campanyes d’informació a la població a través dels mitjans de comunicació.
5.- Que per al proper curs hi hagi increment de professorat per avançar en un pla d’impuls de l’educació de persones adultes que contempli:
– La creació d’un centre públic d’educació de persones adultes en els municipis de més de 20.000 habitants on encara no n’hi hagi.
– La transformació de les aules actuals en centres.
– L’ampliació de l’oferta educativa amb el nombre de grups suficient per a cobrir les necessitats recollides pels centres. Desdoblament de grups per atendre les llistes d’espera.
6.- Un procés i un calendari de matriculació adequats a les persones joves i adultes, que no es tanqui fins el setembre (com passa a les EOI), amb la possibilitat d’adaptar l’oferta. Flexibilitat per anar donant resposta a la demanda viva.
7.- Un compromís de negociació amb la representació del professorat del pla d’impuls.
Mesa per l’educació pública de persones adultes de Catalunya