Escola pública i emancipadora, sí que es pot!
IV jornades d’educació, organitzades per Deixa de ser una illa-CGT Ensenyament Tarragona
Les jornades es faran a l’Escola Els Àngels de Torreforta, a Tarragona, el 26 d’abril; el dia abans, 25 d’abril, es farà una xerrada-debat a la Sala Puig Antich de la CGT de Tarragona. Serà la quarta edició de les jornades i el títol triat és “Escola pública i emancipadora… Sí que es pot!”. Per tal d’apuntar-vos-hi, podeu obrir aquest enllaç. Les jornades inclouen esmorzar i dinar i compten amb la possibilitat d’un espai per a la canalla.
Escola pública i emancipadora, sí que es pot!
Enguany, tornem a generar un moment i un espai on trobar-nos i compartir experiències educatives amb la ferma idea que, dins l’ensenyament públic, és possible realitzar pràctiques i projectes amb una mirada que s’allunya de la que concep el centre escolar com a mera transmissió de coneixements. Realitats quotidianes que es porten a terme en contextos molt diferents i que cada vegada més escoles i docents realitzen.
La proposta de les jornades és compartir pràctiques per refermar-nos, compartir bocins reals del que es fa arreu de les escoles del país, amb l’experiència que totes i tots tenim i que val la pena compartir per seguir generant coneixement. Una forma d’aprendre que reivindiquem, el pensament col·lectiu que genera riquesa social i personal.
Programa
Divendres 25 d’abril
Xerrada-debat
19h. A la Sala Puig Antich de la CGT de Tarragona, xerrada “És possible una altra escola, pública?” A càrrec d’Enric Queralt Catà, formador de docents, ha estat inspector i mestre, ara és assessor i formador de l’Estratègia d’Impuls a la Lectura del Departament d’ensenyament, entre un llarg etcètera.
Dissabte 26 abril
Tallers
9.30h. Benvinguda i lliurament del material.
10.00h. Tallers.
Taller d’Infantil
“A la meva escola no faig el que vull, estimo el que faig”
Dues propostes, una mirada. Taller d’educació infantil a càrrec de Yolanda Sàez i Olga Richarte de l’escola Teresa Godes i Domènech de la Joncosa del Montmell i l’ Elena Ferrer Sanpablo i la Silvia Bartés de l’escola Teresina Martorell del Vendrell.
En aquest taller podreu viure dues maneres de fer, possibles a l’escola pública, que neixen de mirar amb respecte a l’infant i concebre’l com a propi creador del seu creixement i aprenentatge.
Taller de Primària
“L’assemblea, i tu què penses?”
A càrrec de Mònica Villena, de l’Institut-Escola Pi del Burgar de Reus. El taller presentarà una proposta de tutoria grupal a l’aula a partir d’eines per q la socialització de grup (fent servir dinàmiques de prevenció d’eines per a l’anàlisi i l’abordatge dels conflictes i la mediació) i també l’activitat de l’assemblea d’aula com a espai per a potenciar l’aprenentatge social i la vinculació, amb una orientació de pedagogia sistèmica.
També perseguim reflexionar conjuntament sobre l’element creatiu particular en l’acte pedagògic, com a fruit i part del propi procés de consciència, fugint de presentar “models per seguir” i cercant “intercanvi d’inspiració”.
Taller de Secundària
“Relacions, vincles i emocions, la sistèmica a la ciència”
Taller a càrrec de la Xesca Vela Carmona, professora de ciències a secundària i batxillerat a l’Institut Pla de les Moreres de Vilanova del Camí. En farem un treball de mindfulness per captar l’atenció pròpia, una relaxació col·lectiva i treballarem l’empatia en el grup per posteriorment crear. Sempre que s’hagi treballat una bona relació el resultat serà gratificant. Crear amb jocs i crear amb objectes. També portarà experiments científics i explicarà el power point de Ciències per al món contemporani que treballem des d’un enfocament sistèmic.
Tallersd’Educació Especial
“Taller de casos”
Josep J. Riera i Abad, pedagog , mestre de c. socials i terapèutica, alhora que formador de mediació, realitzarà un taller de casos. L’objectiu de l’activitat és aproximar-nosa la realitat de la inclusió i compartir perspectives. Analitzarem alguns casos de base real i en cercarem alternatives. Si hi ha temps se n’escenificaràalgun.
“L’Escola Riera de Ribes”
Marga Margalef Sastre i Lola Sánchez Grané són mestres de l’Escola Riera de Ribes, a Sant Pere de Ribes. La seva escola concreta un model educatiu que proposa ensenyar i aprendre des de la lògica del funcionament de les persones, en com resolen els reptes de la vida utilitzant els sabers com a eina per comprendre i per resoldre les situacions del món real.
“Com anar sols per la vida”
Es tracta d’un taller sobre el projecte conduït per la psicopedagoga Vanessa Torres i la mestra d’educació especial Sandra Badia, que compta amb la col·laboració d’altres docents i amb el suport permanent de la direcció del centre Institut Escola Pi del Burgar de Reus.
El projecte ha rebut diverses distincions i reconeixements, entre ells el 16è Premi Batec: Experiències d’Innovació Educativa, a Lleida.
Taller transversal
“La documentació com a eina educativa”
A càrrec de la Marina Calbet Ferré, mestra d’educació infantil i alumna del màster Educació i salut en la vida quotidiana. En aquest taller es treballarà la importància de la documentació en el dia a dia com a eina de comunicació per transmetre identitat d’escola i com a eina d’avaluació. Aquest taller ha reduït el nombre de persones que col·laboraven al taller però es continua oferint la mateixa formació i format.
Tarda
16 a 18h. Parlem-ne: què i com ho podem fer?
Enguany proposem debatre i reflexionar en diferents taules rodones, un espai per compartir experiències, expectatives, neguits…sobre les nostres pràctiques educatives. Les taules s’organitzaran de forma simultània en petits grups, on hi haurà una persona dinamitzadora. S’acabarà amb un recull de les converses de les diferents taules.
Ja us hi podeu inscriure, el cost de les jornades és de 15 euros per persona amb esmorzar i dinar vegetarià inclòs. Disposem d’un espai canalla per acompanyar i vetllar els infants, si voleu fer ús d’aquest servei ens ho heu de fer saber a la inscripció i té un cost de 5 euros, tot inclòs.
La data límit per fer el pagament és el 23 d’abril. Per fer la inscripció ompliu aquest formulari. Us hi esperem!
Deixa de ser una illa-CGT Ensenyament Tarragona