Equips educatius pel dret a l’habitatge

L’agudització de la problemàtica de l’habitatge està generant situacions insostenibles a sectors cada cop més amplis de la població. Creix el degoteig de desnonaments, de famílies que han d’escollir entre pagar el lloguer o menjar, de població que viu en situacions d’amuntegament, d’infrahabitatge… Una vulneració sistemàtica al dret a l’habitatge digne, dret sense el qual tampoc es pot garantir el de l’educació, que requereix unes condicions materials mínimes per poder-se dur a terme. En aquest context, des de CGT Ensenyament cridem als i a les treballadores de l’educació a prendre partit en la defensa del dret a l’habitatge del nostre alumnat.

1. Participar de les plataformes i espais en defensa de l’habitatge que s’estan impulsant i coordinant a diversos territoris, tant sindicats d’habitatge com específics de personal educatiu. Consulteu els espais del vostre territori o contacteu amb nosaltres si necessiteu informació.

2. Defensar el dret a l’habitatge des dels mateixos centres educatius:

– Debatre sense por amb l’alumnat sobre la problemàtica de l’habitatge i facilitar que tant alumnat com famílies puguin comunicar les dificultats o situacions relacionades que puguin patir. 

– Demanar que el consell escolar i el claustre es posicionin de manera pública amb relació a la defensa del dret a l’habitatge de l’alumnat. En cas de tenir assemblea de treballadors al centre educatiu, tractar aquesta qüestió i organitzar-se en cas de desnonament o violència immobiliària. 

Poden aparèixer reticències per tractar el tema al claustre amb l’argument que “no és un tema pedagògic”, cal plantejar i entendre que aquest fet sí genera afectacions en l’àmbit educatiu en tant que la negació d’un dret tan bàsic està negant també el dret a l’educació, que és un dret fonamental, i a la construcció dels processos d’aprenentatge.

En aquest sentit, fem les següents propostes d’acords que us poden servir: 

  1. Exigim a les administracions les mesures necessàries per garantir que CAP ALUMNA/E MÉS ÉS DESNONAT DE CASA. El desnonament de menors vulnera les lleis de protecció integral de la infància, primant els interessos econòmics privats per sobre dels drets a la infància i els seus drets a l’habitatge i a l’educació. 
  2. En els casos que ja s’han produït, exigim alternatives de l’habitatge dignes a la mateixa localitat, compatibles amb la seva escolarització, per tal que puguin continuar el seu procés educatiu amb la màxima normalitat possible. No podem permetre que els facin fora de casa, i també de les seves poblacions i centres educatius.

No dubteu a contactar amb nosaltres si coneixeu casos de vulneració del dret a l’habitatge per tal que puguem  valorar com hi podem donar suport. 

Sense habitatge no hi ha educació. Cap alumne més al carrer!

Properes convocatòries

Contactes assemblees

Salt – 17190InstagramAdhesions
Catalunya CentralInstagram
Barcelona – 080TelegramInstagramSitesXCorreu
Vallès Occidental – 082TelegramInstagramCorreu
Ponent – 25InstagramX
Maresme – 083InstagramAdhesions
Vallès Oriental – 084CorreuAdhesions
Baix LlobregatX Instagram

Protocol

Desnonament aturat a Terrassa

Propers esdeveniments