pla_de_xoc_contra_la_segregacio_i_per_la_igualtat_d_oportunitats_i_l_exit_educatiu.pdf
El passat 26 de febrer des del Consorci d’educació es va convocar a sindicats i altres entitats per explicar el “Pla de xoc contra la segregació i per la igualtat d’oportunitats i l’èxit educatiu” que s’insereix dins el pacte contra la segregació.
Entre les principals novetats del curs vinent 2019-20, destaquen “la distribució equilibrada de l’alumnat amb necessitats socioeconòmiques i socioculturals desfavorides, que s’inicia per primera vegada també a 1er d’ESO”.
El document diu: “El Pla de xoc, a més, consolidarà un sistema menys burocràtic on els alumnes en situacions de vulnerabilitat disposaran de les següents prestacions:
- Plaça de reserva
- Exempció de pagament de quotes per a l’escolarització, tant en centres públics com en concertats
- Gratuïtat en el servei de menjador
- Gratuïtat en activitats extraescolar esportives
- Gratuïtat en activitats d’estiu
- Garantia de plaça en centres oberts
L’assignació econòmica es farà a partir del 2n alumne vulnerable en un mateix centre educatiu i variarà en funció de la titularitat del centre.
Ja aleshores ens va sobtar la diferència de dotació econòmica entre la pública i la concertada:
El que no imaginàvem és que “consolidar un sistema menys burocràtic” consistiria a trucar les famílies vulnerables pressionant-les a fer preinscripció a escoles privades-concertades a canvi de la gratuïtat del menjador, material escolar i sortides.
Des de CGT Ensenyament ja ens vam negar a signar el pacte contra la segregació i vam fer un comunicat on n’explicàvem els motius: no podíem signar un pacte que negociava un dret fonamental, on només la concertada sortia guanyant, on no s’establien mesures eficaces per repartir l’alumnat, i on no es contemplaven la universalitat i gratuïtat d’altres serveis educatius.
Ara interpretem que el “pla de xoc” del Consorci d’educació és un pla que sembla ple de bones intencions però que en realitat resulta en una estratègia per incrementar la matrícula a l’escola concertada davant la baixa demanda d’aquestes en els darrers anys.
Per això denunciem que:
- La previsió de matrícula a la concertada és baixa, és com a mínim sospitós que ara decideixin “repartir” l’alumnat.
- El “dret a l’elecció de centre” amb el que s’omplen la boca, per justificar els concerts educatius i que incrementa l’actual fractura social; resultarà ara però que és un dret restringit a famílies amb possibilitats econòmiques, perquè les del pla de xoc no poden escollir.
- S’imposa l’educació catòlica obviant la llibertat confessional de les famílies i omplint de nou les arques de l’església amb diners públics.
- El pacte contra la segregació i el seu subproducte, el “pla de xoc”, resulten ser paradoxalment un element que eixampla la segregació actual atès que sobrefinancia i promou encara més l’escola privada-concertada.
- Aquest pla no ajuda els alumnes més vulnerables segregant segons si estan escolaritzats a un centre públic o privat-concertat: a aquests darrers se’ls dóna moltes més facilitats econòmiques i burocràtiques.
Per això exigim:
- Anar a l’arrel d’allò que causa la segregació escolar, això és, l’existència de la doble xarxa i el finançament amb diners públics de l’escola privada. Les desigualtats no haurien d’existir, i molt menys finançar-les amb els diners de totes.
- Atès que s’ha publicat un decret d’internalització d’escoles concertades a la xarxa pública, que comenci el procés per crear una xarxa única d’escoles públiques; amb la subrogació de tot el personal contractat (i que el decret no només serveixi per rescatar les escoles privades concertades deficitàries).
- Partir d’una xarxa educativa única, pública i gratuïta, amb tots els serveis de gestió directa, que garanteixi la igualtat d’oportunitats i el dret col·lectiu a l’educació pel conjunt de l’alumnat, sigui catalogat de vulnerable o no.
Encoratgem doncs a totes les famílies a exigir una plaça a l’escola pública i advertim als governs de torn que l’educació no és un negoci.
Matricula’t a la pública, no cedeixis al xantatge.
#ProuSegregació
#ProuConcerts
#ServeisPúblics.