ELS INICIS DE LA PEDAGOGIA LLIBERTÀRIA A CATALUNYA A MANRESA

7a EDICIÓ DEL CURS


S’apropa una altra edició del curs “Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya”. Aquesta vegada l’organitzem conjuntament amb lEscola Popular de Manresa i l’Ateneu Popular La Sèquia
Ens fa una especial il·lusió organitzar aquest curs amb la gent de l’Escola Popular de Repàs de Manresa perquè justament el contingut de les sessions estan adreçades a visibilitzar tota una sèrie de gent molt valenta que creia fermament que l’educació era la veritable eina de transformació social, i s’hi va deixar la pell, i fins i tot la vida, perquè els infants de les classes treballadores hi tinguessin accés. Tant de bo el curs serveixi que conscienciar-nos que avui per avui també val la pena deixar-nos-hi la pell.
DESCRIPCIÓ DEL CURS
El curs està adreçat a mestres, professorat i a qualsevol persona que hi pugui estar interessada.  
La matrícula és gratuïta però cal realitzar inscripció
LLOC: ATENEU POPULAR LA SÈQUIA, C/ Amigant núm. 10- Manresa
“Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed”
  
El curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna on s’hi exposa la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

PROGRAMA:
1. “Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle XIX”. A càrrec de Jordi Martí Font, 21 d’abril de 2017

2. “Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica”. A càrrec de Ginés Puente, 28 d’abril de 2017

3. “Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna”. A càrrec d’Emili Cortavitarte, 5 de maig de 2017
4. “Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada”. A càrrec de Gianni Sarno, 12 de maig de 2017
5. “Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària”. A càrrec d’ Ernest Weikert, 19 de maig de 2017.

0RGANITZA: