Dia darrere dia la CGT lluitem contra el sistema patriarcal i capitalista des de l’acció sindical i amb la defensa dels drets i llibertats de les dones i identitats dissidents de la classe treballadora, aquesta lluita és transversal a totes les reivindicacions i el nostre treball diari, per tant, per nosaltres unir-nos a la lluita al carrer del 8 de Març és imprescindible.
Desde la secció de CGT CEB- IMEB com a representants sindicals de les professionals d’escola bressol i dels serveis complemetàris volem seguir alçant la veu i fent visible el nostre sector laboral i la importància d’estar en primeria línea defensant el nostre valor professional com a dones i identitats dissidents.
Al llarg de la història el paper de les dones ha quedat sotmès a la voluntat del gènere masculí. Aquest sempre vinculat a les idees de productivitat, èxit i importància ha anat eclipsant, anul·lant i menyspreant els diferents rols que podien desenvolupar les dones, establint relacions verticals, d’abús i maltractament envers elles i altres gèneres “fora de la norma”.
Aquestes situacions han potenciat el paper de les dones en el rol de les cures, fent que aquests quedessin desvaloritzats econòmicament i socialment, i d’on els homes se n’han alienat i desresponsabilitzat. El 99% de les mestres i educadores som dones, gran part de les tasques relacionades amb el món educatiu està realitzat per dones (feineres, cuineres, educadores i mestres…), aquestes cures són les que històricament ha assumit el gènere femení i que han quedat com a normalitzades i, per tant, assignades com a tasques de dones, conformant un constructe social de rol, com el que fins a dia d’avui sostenim.
En el nostre sector, a més l’educació de 0 a 3 anys ha estat durant molt de temps vinculada a la part assistencial i maternal i no tant educativa. Aquesta concepció ha passat a formar part del constructe i de l’engranatge del patriarcat, allunyant de la realitat i la professionalitat aquesta feina. Treballar amb la petita infància és una professió i se n’ha de saber, i tant se val si tens o no tens fills, la nostre és una professió i no un instint.
El poc valor social que s’atribueix a les cures està estretament vinculat al valor social de la dona i a la resistència per part del gènere masculí de començar a prendre responsabilitats i implicar-se en la tria d’aquests rols canviant els estàndards de la masculinitat.
Algunes de les conseqüències del sistema patriarcal i capitalista en el que vivim són la feminització de la pobresa amb condicions laborals més precàries: bretxa salarial, doble jornada laboral (dins i fora de la llar) i l’augment de la violència masclista així com, la perpetuació de la violència estructural.
Els infants han de poder créixer en una societat lliure de violència masclista i del patriarcat. Com a professionals tenim la responsabilitat de revisar-nos, formar-nos i reclamar a les institucions alçant la veu per garantir que l’aprentatge estigui basat en el respecte i la llibertat, oferint les oportunitats i el temps individual per deixar que les persones siguin qui són des de la pràctica coeducativa i des de la seva pròpia llibertat d’escollir com viure o identificar-se.
La vaga del 8M, va més enllà d’una vaga laboral, també és vincula a tots els àmbits de la vida. És una vaga general de cures, de producció, de consum i estudiantil, per reclamar una vida digna.
Companyes, ens veiem el 8M a la lluita al carrer!
COMUNICAT 8M CGT ENSENYAMENT EN PDF
DÍPTIC PER IMPRIMIR MANIFEST PEL 8M DE CGT CATALUNYA