La mateixa situació estan patint les TEEI de les escoles bressol de Freginals, La Torre de l’Espanyol, de Garcia i de Ginestar, en què ja s’ha extingit el pla pilot i s’han incorporat a Educació Infantil. A aquestes, s’hi sumaran les de Benifallet, Tortosa, Vinebre i Paüls, que s’hi incorporaran durant el 2023.
Una treballadora de l’escola bressol de la població de Bot, que va formar part del pla pilot del Experimental del primer cicle d’Educació Infantil a l’escola rural, presenta una reclamació acompanyada per CGT Ensenyament, perquè se li reconegui l’experiència dels anys treballats en el pla pilot en les mateixes condicions que les treballadores del Departament d’educació.
CGT Ensenyament reclama al Departament d’Educació que reconegui l’experiència i mèrits de les treballadores per accedir a la borsa de treball d’Educació.
El Departament d’Educació va impulsar, a partir del curs 2015-2016, un Pla experimental per tal de possibilitar que les escoles bressol de municipis de fins a 3000 habitants que ho sol·licitessin es poguessin integrar al primer cicle d’educació infantil en escoles rurals. En aquell moment s’hi van acollir poblacions dels Serveis Territorials de les Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Girona, Lleida, Tarragona i Vallès Occidental.
Aquesta iniciativa pretenia, en primer lloc, facilitar l’escolaritat dels infants d’1 a 3 anys en els municipis amb baixa densitat de població, i d’altra banda, aturar la pèrdua d’alumnes per contribuir a mantenir la vida als pobles.
Aquest projecte, que segons el Departament d’Educació ha estat un èxit, s’ha convertit en el malson de les treballadores, ja que una vegada acabat el pla experimental s’han trobat sense feina perquè la seva plaça s’ha integrat com a plaça del Departament d’Educació de la Generalitat. La sorpresa ha estat que a les treballadores de bressol que estaven contractades pels respectius ajuntaments, el Departament els ha tancat la porta perquè no contempla l’experiència dins l’àmbit municipal com a criteri per obtenir punts per estar a la borsa de treball.
La situació és completament injusta i incomprensible, ja que, encara que la contractació fos municipal, han seguit en tot moment les directrius del Departament d’Educació en el marc del Pla pilot experimental del primer cicle d’EI a l’escola rural.
La Núria, una de les tècniques d’educació infantil afectades, va presentar un recurs de reposició al mes de juliol reclamant que se li considerés l’experiència per tenir més possibilitats per accedir a un lloc de treball, sense que fins ara hagi obtingut cap resposta a les peticions formulades.
L’objectiu de la reclamació queda justificada pel fet que encara que l’experiència consti dins de l’àmbit municipal, és el Departament d’Educació qui li assigna les tasques i en fa el seguiment, i, per tant, sol·licita que es reconegui la següent acreditació d’experiència professional i de títols formatius:
- L’ Experiència del Pla Pilot Experimental del primer cicle d’EI a l’escola rural (des del curs 2016-2017 fins al curs 2021-2022 inclòs) com a anys treballats per al Departament d’Educació (donat que el Departament d’Educació ha estat qui ha dut a terme aquest Pla Pilot).
- Cursos reconeguts pel Departament amb relació directa a l’Atenció a la Diversitat i Currículum d’Educació Infantil
- El títol de Nivell Superior de Català dut a terme a l’any 2013 al Consorci per a la Normalització Lingüística.
- L’experiència laboral amb empreses privades que també torna a acreditar.
- Mèrits del Grau d’Educació Infantil acreditats també amb el Certificat Acadèmic de Grau d’Educació Infantil.
Aquesta reclamació també compta amb el suport de la direcció de l’Escola Sant Blai, i dels representants de l’Ajuntament de Bot, que també han fet arribar la seva queixa al Departament d’Educació, la qual tampoc ha obtingut cap resposta. D’altra banda, des de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol i de Garcia així com les direccions de les respectives escoles, també donen ple suport a la reclamació i consideren que el Departament hauria de vetllar pels drets laborals de les treballadores.
Des de CGT Ensenyament exigim a la Direcció de Serveis del Departament d’Educació que reverteixi aquesta situació que genera greus conseqüències a les treballadores que han prestat aquest servei durant 6 anys que sens dubte s’emmarca en el projecte pilot de la Generalitat de Catalunya i que per tant, hauria d’haver estat estat integrada a la xarxa autonòmica. Així doncs, cal que es reconeguin i computin els mèrits de la compareixent en relació als anys treballats a l’Escola Sant Blai de Bot com a anys d’experiència dins el Departament d’Educació.
A més a més, hi ha precedents en què el Departament ha actuat de forma diferent. Un exemple clar és el de l’absorció d’escoles concertades a la xarxa pública. En aquests casos el personal de la concertada és absorbit pel Departament d’Educació amb la categoria de laboral fix a extingir, que vol dir que mantenen la plaça fins a la jubilació.
Que no s’apliqui la mateixa política amb les TEEI és una clara discriminació, i una mostra més del menyspreu del Departament cap al col·lectiu.
CGT Ensenyament
Tortosa, 30 de novembre de 2022