La CGT interposa una denúncia contra Paidos-Fundesplai a Sanitat i una altra denúncia a Inspecció de Treball
Al menjador de l’IE Catalunya de Sant Cugat del Vallès, l’empresa FUNDESPLAI va servir, de forma conscient, els menús de càtering amb les dates de consum vençudes i sense fer el control de temperatura ni recollir les mostres pertinents.
En paral·lel des de CGT s’ha interposat una altra denúncia contra PAIDOS-FUNDESPLAI, per vulneració de drets fonamentals i vulneració del dret a vaga, ja que l’empresa va portar un càtering tot i disposar d’un decret de serveis mínims que garantia el funcionament del menjador.
Avui dia 15/1/20025 en el context de la Jornada de Vaga del menjador de l’Institut Escola Catalunya de Sant Cugat el Vallès:
La CGT exposa a la ciutadania que ha posat en coneixement de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària els fets ocorreguts el dia 18/12/2024, al menjador de l’IE Catalunya de Sant Cugat del Vallès, on l’empresa FUNDESPLAI va servir, de forma conscient, els menús de càtering amb les dates de consum vençudes i sense fer el control de temperatura ni recollir les mostres pertinents.
El dia 18/12/2024 en el context d’una vaga de les treballadores de cuina i menjadors per la millora de les seves condicions laborals, l’empresa va decidir incomplir per la seva part el Decret de Serveis Mínims establert per Treball, no assolint el mínim de plantilla establerta, en aquest cas del 50% d’aquesta. Aquesta situació va comportar que el personal de cuina en actiu no comptés amb la formació ni les titulacions necessàries per a gestionar els menús diferenciats per al·lèrgens i intoleràncies, així com per prendre les mostres necessàries ni realitzar el control de temperatura dels aliments per a garantir que s’havia respectat la cadena de fred.
Davant d’aquesta situació les vaguistes amb la titulació necessàries per a dur a terme aquestes funcions, ai a la vista de que l’empresa no havia cobert la plantilla amb personal qualificat, van personar-se a la cuina, de forma voluntària, per a fer-se càrrec de la situació, ja que el centre compta amb aproximadament 35 alumnes amb menús específics, alguns d’ells amb diagnòstics d’al·lèrgens. Tot i el risc per a la salut dels infants que implicava la situació, les responsables de FUNDESPLAI van decidir prescindir dels serveis i l’ajuda oferida per les vaguistes, i se les va convidar a marxar de les instal·lacions.
Poc després les treballadores en actiu van detectar que els menús de càtering que havien arribat estaven amb les dates de consum vençudes, donat-se el cas més greu amb les truites amb dates vençudes dos dies enrere.
Davant d’aquesta situació la Responsable de Fundesplai, la senyora Roser Juanola, va decidir arrencar les etiquetes, introduir-les en una bossa de plàstic i servir el menjar. Tot seguit va endur-se la bossa amb tot l’etiquetatge al despatx que té Fundesplai al centre.
Les vaguistes sent coneixedores dels fets i el risc per a la salut dels infants, van afanyar-se a informar a la junta de l’AFA i a la Direcció del centre.
Un cop informades, tant Direcció com l’Afa van demanar explicacions a la Sra Juanola, que va al·legar que es tractava d’un simple error d’etiquetatge, argumentari que va ser acceptat per ambdues parts i, per tant, no se li va demanar ni que mostrés la bossa amb les etiquetes ni que complís el protocol de seguretat alimentària que comportava no servir el menjar de forma preventiva.
Donada la gravetat dels fets i la inacció de la Junta de l’Afa, la CGT ha posat els fets en coneixement de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, amb totes les imatges recollides, inclosa la bossa amb les etiquetes que l’empresa va voler fer desapareixes, per tal que obri les diligències oportunes.
En paral·lel des de CGT s’ha interposat una altra denúncia contra PAIDOS-FUNDESPLAI, per vulneració de drets fonamentals i vulneració del dret a vaga, ja que l’empresa va portar un càtering tot i disposar d’un decret de serveis mínims que garantia el funcionament del menjador. Suposant aquest fet un exercici d’esquirolatge intern, perquè altres treballadores i càtering han estat realitzant de forma supletòria la feina de les vaguistes, procediment clarament prohibit per l’ordenament jurídic vigent.