Concentracions dijous 8 a les 18h a les Delegacions del Gobierno (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona)
QUÈ RESOL PER LES INTERINES EL NOU DECRET DEL GOVERN i DELS SINDICATS de la PATRONAL? ABSOLUTAMENT RES
La resposta a la pressió de sentències del TJUE (2020) i la directiva comunitària (1999/70) que deixaven al descobert la greu situació d’un percentatge molt alt de contractacions temporals amb frau de llei al nostre estat, no ha estat però, l’estabilització de tot aquest col·lectiu als seus llocs de treball com hem reivindicant durant dècades.
CGT Ensenyament és totalment contrària a aquest Decret Llei i exigeix, tant al govern com a sindicats negociants, el sentit comú i la coherència necessaris per a l’estabilització de les persones, no de les places. És necessari que no surti a la llum i que es repensi una solució en consonància a la normativa Europea i que promocioni l’estabilitat real de les treballadores interines i laborals que ara mateix ocupen aquestes places, sense que hi hagi possibilitat de perdre el seu lloc de feina.
El Decret que plantegen el govern (amb Iceta al capdavant del M. de Territori i Funció Pública) i les grans centrals sindicals (CCOO, UGT i CSIF) pretén solucionar el problema accelerant un sistema de filtratge (responsabilitzen a les persones afectades d’abús) que vol acostar-se a l’objectiu del 8% de les contractacions temporals i desfer-se, així, de l’escandalosa situació de frau de llei que representen centenars de milers de treballadors/es públics que tenen més de 3 anys d’antiguitat. Com?
- Amb una oferta massiva d’oposicions (que igualment serà insuficient) per a estabilitzar les places ocupades per treballadores del servei públic, però sense garantir l’estabilització de les persones que actualment les ocupen des de fa més de 3 anys. D’aquesta forma és la pròpia treballadora, la qual ha patit durant anys l’abús de contractació, qui ha de resoldre la seva pròpia situació i no l’administració que és la que ha incomplert i abusat amb la contractació fraudulenta.
- Durant dècades no s’han ofertat oposicions suficients i ara de cop, totes les treballadores públiques temporals han de competir entre elles i presentar-se a milers d’oposicions, juntament amb les persones externes que s’hi vulguin presentar. Per a CGT Ensenyament representa una injustícia, una incoherència i un despropòsit innecessari i gratuït, fer passar per això a les persones que han sostingut durant aquests anys el sistema públic.
- Després d’anys de convocatòries intermitents i d’una oferta de places molt per sota de les necessàries per reduir la temporalitat, ara es determina una taxa addicional amb data límit el 2024 (improrrogable). Una cursa a contrarellotge que té com a objectiu una competitivitat entre treballadores que pugui dificultar la capacitat d’organització i resposta col.lectiva per defensar els serveis públics.
- Un sistema d’accés que continua essent concurs-oposició. Per tant, selectiu i deixant fora la possibilitat de puntuar mèrits si no se supera fase d’oposició, malgrat es valori la fase de concurs amb un 40%. Ja s’ha pogut comprovar en les darreres convocatòries PESCO (Processos per a l’Estabilització i Consolidació de l’Ocupació) realitzades que aquestes no garanteixen cap mena d’estabilització de les persones que ocupen la vacant i han patit abús de la temporalitat.
- S’invoquen novament els principis «d’igualtat, mèrits capacitat, …» argumentats i defensats fins ara especialment per aquells sindicats que han fet de les oposicions una forma de lucre a costa de la precarietat. Amb aquesta argumentació, precisament, estan incomplint el principi d’igualtat ja que han estat les pròpies treballadores interines les que han vist vulnerats els seus drets laborals per l’abús patit durant anys per part de les administracions públiques, ja que, en aquest sentit, han actuat com a grans ETTs del sector.
- Per qui no superi el procés selectiu i tan sols si la persona es presenta a l’oposició, està l’acord que estableix una compensació econòmica de 20 dies per any, com a màxim 12 mensualitats (una engruna que correspon a l’acomiadament objectiu, inferior a l’improcedent i en sintonia amb la criticada reforma laboral…).
- Es modifiquen articles del TREBEP per limitar les contractacions a tres anys, on el personal interí podrà romandre fins la resolució de la convocatòria, però sense compensació econòmica. I establir limitacions per la reducció de personal.
- No s’aborda ni la possibilitat del desenvolupament del l’article 61.6 del TREBEP (accés per concurs de mèrits de manera extraordinària), que podria solucionar, sense cap cost afegit, la situació que pateixen els centenars de milers d’interines i laborals de l’Administració Pública en Abús de la Temporalitat, tal com CGT hem defensant com a proposta d’estabilitat de les treballadores públiques abusades que ja hi són treballant i també com a via d’accés a la funció pública.
Fem crida a la mobilització de les interines i laborals d’educació per fer front aquest acord, fem assemblees als territoris, als centres, arreu, per tal de defensar els nostres llocs de treball i la nostra estabilitat. Hi ha el risc que moltes persones vagin al carrer.
S’ha abusat de les treballadores!!! i per tant, la solució no pot venir per responsabilitzar de la situació a les persones que han estat contractades de forma fraudulenta i que es troben en abús per part de l’administració, tot fent que es presentin a oposicions i que les aprovin per haver-les d’estabilitzar.
Cal una estabilitat directa de les persones afectades de contractacions fraudulentes temporals!!!
CONCURS de MÈRITS JA!!!
CGT ENSENYAMENT