comunicat_reunio_carles_vega-_cgt_ense.pdfCGT ENSENYAMENT LLEIDA. Des de CGT Ensenyament Lleida informem alguns aspectes tractats a la reunió mantinguda ahir 10 d’octubre amb el nou Delegat del Departament d’Ensenyament a Lleida, Carles Vega, i expressem algunes consideracions:
Primer de tot vam plantejar la qüestió de quines seran les polítiques educatives amb les quals es desmarcaran per tal de revertir el model neoliberal i les retallades que han provocat els seus socis de govern (Convergència o PDCAT) aquests últims anys. Segons ens explicava el delegat volen prioritzar certs canvis en el model d’escola concertada (que no supressió com demanem nosaltres) perquè reconeixen que s’han beneficiat descaradament (augments de ràtios, noves línies, o algun FP atorgat) en detriment de l’escola pública. Això els portarà a revisar concerts educatius. Des de CGT exigim la supressió dels concerts educatius un cop hagin vençut i s’hagin de negociar. Així mateix, respecte les escoles de l’Opus que tenim a la ciutat, i de les quals, exigim l’eliminació de les ajudes públiques tenint en compte que segreguen i discriminen per raons de gènere. Ens promet que fiscalitzaran perquè això no passi. Nosaltres exigim la supressió immediata dels concerts per les raons esmentades, així com per elitista, classista i dogmàtica. Per això, exigim una actuació contundent que encara no s’ha donat.
D’altra banda, sobre el problema de la segregació escolar que patim en aquesta ciutat va anunciar una sèrie de mesures per tal de revertir-la, com poden ser augments de línies a escoles públiques amb gran nombre de famílies immigrades, promoció i difusió pública d’aquestes escoles o la implantació de projectes pedagògics atraients. A més, des de l’administració es va anunciar l’aprovació d’un nou decret d’admissió de l’alumnat, per intentar reduir algunes situacions de discriminació que es deriven del procés actual. Des del sindicat ho vam valorar positivament, però alhora del tot insuficient tenint en compte les dades de segregació escolar de Catalunya alertades des del 2008 pel Síndic de Greuges, sent Lleida una de les ciutats que està al capdavant.
En relació amb la reversió de les retallades pendents (sous, hores lectives, personal de suport, pagaments del juliol per a tots els interins, etc.) vam constatar que aquest curs no s’aplicaran els acords que van comportar el curs passat una desconvocatòria de vaga per part dels sindicats signants. El delegat va explicar que es mirarà de buscar el consens sobre quines mesures aplicar a partir de l’increment que hi pugui haver per a l’àmbit d’Ensenyament als propers pressupostos. Però des de la CGT li vam fer constatar que veiem denigrant i del tot injust que un sistema educatiu públic es vegi regit i supeditat per criteris pressupostaris dubtosos, i que el que caldria és invertir en recursos i cuidar als professionals i a les famílies encara que aquest sistema sigui deficitari. En aquest sentit, li recordem que la inversió actual en educació està al voltant del 3% del PIB, mentre que la mitjana europea supera el 5% i la pròpia LEC parla d’invertir un mínim del 6% a partir del 2018.
També li traspassem la problemàtica i el conflicte que hem copsat en moltíssimes escoles i que té a veure amb les limitacions en vetlladors i personal de suport. Les escoles es veuen desbordades perquè no donen per a més. Li vam traslladar aquesta queixa al delegat i ens va dir que de retallades no n’hi ha hagut, que potser si que és veritat que hi ha hagut mobilitat d’aquest personal de suport d’una escola a una altra i que això ha provocat aquesta sensació. Més enllà d’aquestes explicacions, el que està clar és que les escoles estan saturades i això exigeix una resposta en forma d’augment del personal de suport en aquestes escoles per poder atendre adequadament als infants i a les famílies i deixar que sempre siguin les pròpies escoles les que facin filigranes per poder atendre aquestes necessitats.
Finalment es van tocar altres temes com algunes possibles irregularitats provocades pel sistema instaurat amb el Decret de plantilles i direccions que creiem que no responen a criteris d’equitat d’accés laboral a un sistema públic. Així mateix, també vam voler aclarir com estan casos concrets com el tema de l’escola Montferrer, que va ser molt mal gestionat per l’antic delegat d’ensenyament i que va provocar que posessin una querella contra ell i dos inspectors per assetjament laboral. Li vam demanar que mirés de normalitzar la situació en aquesta escola i des de CGT ens vam posar a la seva disposició i la de l’escola per mediar i ajudar en aconseguir-ho. Així mateix, esperem que no es persegueixin i penalitzin escoles i projectes educatius com va fer l’anterior delegat a petició d’algunes famílies concretes i ben connectades amb gent del departament i que va provocar una mena de ”cacera de bruixes”.
Apreciem, en comparació amb l’anterior delegat, un canvi positiu però que de moment ho és només en l’àmbit discursiu. Restem a l’espera que, ben aviat, les paraules vinguin acompanyades de fets i millores concretes i suficients. Malgrat ho posem en dubte ja que, una vegada més, de les converses no es va desprendre una clara intenció per part del Govern d’obrir l’única via que podria portar millores substancials a l’escola pública, que és no tenir límits pressupostaris per rescabalar el model públic del sistema educatiu.
La CGT, com sempre, estarà amatent a que aquestes paraules no quedin en l’oblit ni se les emporti el vent. I que si és així, doncs dedicarem esforços per mobilitzar la comunitat educativa i a assumir les conseqüències d’aquestes reivindicacions per tal de fer front a pactes de despatx que acabin edulcorant-les amb falses promeses per no aconseguir res.
CGT ENSENYAMENT LLEIDA
Lleida, 11 octubre 2018