[Cicle] Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya

Curs de formació que CGT Ensenyament “Deixem de ser una illa” (Tarragona) organitza per al pròxim trimestre, adreçat especialment a mestres de primària i professorat de secundària.

El proper dimecres l’Ernest Weikert farà l’última sessió amb la xerrada “Una aproximació filosòfica a la pedagogia llibertària”. L’acte és a les 18.00 a la seu de CGT de Tarragona. La sessió està oberta tant a les persones inscrites com a les que hi puguin estar interessades.

ernest.jpg

El proper dijous 3 de març, Gianni Sarno ens parlarà de Fèlix Carrasquer Launed i l’escola autogestionada.

ccjly9eweaenst-.jpg

El curs té una duració de 15 hores distribuïdes en cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX.

Aquest curs està reconegut pel Departament d’Ensenyament com activitat de formació permenent: el professorat adscrit al Departament d’Ensenyament pot acreditar crèdits com a activitat formativa.

La matrícula és gratuïta però caldrà realitzar la inscripció emplenant el formulari que trobareu a la pàgina web. Hi podeu accedir clicant a la següent imatge, on també es detalla el calendari i el funcionament del curs.

El curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.
L’estructura de les sessions serà la següent: a) presentació crítica i defensa per part d’un o una ponent de la personalitat i l’obra de cadascun dels diferents representants del pensament i pràctica educativa del moviment pedagògic anarquista a la Catalunya de finals del XIX i primer terç del XX; b) valoració i discussió de les aportacions presentades per la resta d’assistents.

PROGRAMA:

1. “Josep Llunas i Pujals: la pedagogiallibertària del segle XIX”. A càrrec de Jordi Martí, 21 de gener de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona.

2. “Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica”. A càrrec de Marta Alari i Ginés Puente, 3 de febrer de 2016. Lloc: Seu CGT Reus.

3. “Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna”. A càrrec d’Emili Cortavitarte, 18 de febrer de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona.

4. “Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada”. A càrrec de Gianni Sarno, 3 de març de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona.

5. “Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària”. A càrrec d’ Ernest Weikert, 20 d’abril de 2016. Lloc: Seu CGT Tarragona.

Trobareu més informació a:
web: [https://sites.google.com/site/cgtensenyamenttarragona/->https://sites.google.com/site/cgtensenyamenttarragona/
]

blog informació curs: http://deixadeserunailla.blogspot.com.es/2016/01/curs-de-formacio-adrecat-mestres.html

pedllib_tarr.jpg

El 18 de febrer, tercera sessió: Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna;. A càrrec de Emili Cortavitarte. Lloc: Seu CGT Tarragona.

img-20160211-wa0011.jpg