Baixem ràtios, cap tancament a la pública. Suprimim concerts

Ateses les informacions rebudes sobre la voluntat del Departament d’Educació de tancar línies a escoles i instituts públics de diversos serveis territorials, des de CGT proposem a les comunitats educatives afectades engegar una sèrie de mobilitzacions organitzades horitzontalment per treballadores de l’educació i famílies afectades, sense descartar accions més contundents en cas que el departament no rectifiqui. Perquè el que està en joc no és ni més ni menys que l’educació pública catalana davant la voluntat privatitzadora dels darrers governs. Ara mateix tenim constància de tancaments de línies als ST de Lleida, Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre. Però són només la punta de l’iceberg, perquè sabem que en vindran més donada la deriva privatitzadora en la qual s’estrena la consellera Niubó.

Els darrers cursos, des de CGT hem denunciat que el departament està utilitzant la davallada de natalitat per tancar línies a centres públics mantenint les ràtios altes en lloc de reduir-les per assolir una reivindicació històrica de tota la comunitat educativa. Són incomptables els estudis i informes que apunten que baixant el nombre d’alumnes per aula s’aconseguirien revertir algunes de les mancances que l’educació pública de Catalunya té; així i tot, aquesta Conselleria es manté tossuda amb el seu immobilisme irresponsable. Els tancaments de línies responen a una política que sembla tenir per objectiu el desmantellament de l’educació pública del nostre país.  

Denunciem també que als centres privats concertats se’ls permet mantenir línies amb ràtios per sota del mínim establert, mentre que a l’escola pública se li denega. Cal recordar, a més,  que els cobraments que fan les concertades són il·legals d’acord amb la LOMLOE, que són una anomalia a Europa i que els governs han de garantir una plaça pública a tot l’alumnat. És inacceptable que “els governs més progressistes” permetin el benefici a empreses privades i l’exclusivitat d’un servei a unes poques famílies. Amb aquestes decisions es permet i promou la segregació escolar. Aquesta és una altra evidència de la voluntat segregadora que ha tingut els últims anys la Conselleria governada per ERC, i que ara el PSC, un altre partit autoanomenat d’esquerres, continua promovent amb les seves polítiques educatives.  

CGT sempre hem denunciat el greuge que suposa pels centres públics tancar línies abans de les preinscripcions. Aquest fet genera un perjudici per l’escola pública, ja que en la concertada surten a l’oferta inicial totes les línies autoritzades, encara que el curs anterior, per manca de demanda, n’haguessin perdut alguna; per contra, la pública ni tan sols té l’opció de sortir en l’oferta inicial. Aquesta política contrasta amb la realitat quan observem que, any rere any, augmenta la demanda de preinscripció a la pública, tot clamant la necessitat d’inversió en recursos i l’aturada dels tancaments. Si l’excusa per tancar línies és la davallada de natalitat, que es tanquin les privades concertades que paguem amb els nostres impostos. CAP TANCAMENT A LA PÚBLICA!

Des de CGT volem denunciar la manca de transparència per part del departament. Com a organitzacions sindicals, caldria que se’ns estigués convocant a les comissions de participació en la programació de l’oferta educativa, un organisme no vinculant en què s’analitzen les dades i es plantegen propostes de reducció i ampliació de grups. Des dels Serveis Territorials se’ns veta la participació i no se’ns convoca com caldria perquè aquesta opacitat dificulta la capacitat d’organització i mobilització que podrien forçar-los a replantejar-se determinades actuacions, ja que l’accés a la informació actualment és limitat i tardà. Així, sovint ens acabem assabentant de les decisions de les taules locals de planificació de l’oferta educativa per premsa o quan ja estan totes les decisions preses i les preinscripcions en marxa.

A més, tothom sap que el tancament de línies va acompanyat d’una pèrdua de professionals (personal d’atenció educativa, treballadores del lleure i docents), fet que dificulta encara més l’atenció individualitzada i la posada en pràctica del Decret d’Escola Inclusiva. Davant d’aquest departament irresponsable, que continua a la deriva i menysprea constantment la tasca dels i les professionals de l’educació, les famílies i l’alumnat, ens trobaran dempeus i organitzades per fer front amb determinació a les polítiques que pretenen destrossar una educació pública digna!

En aquesta lluita ens va el futur dels nostres fills i filles. La defensa de l’educació pública precisa del suport de tota la comunitat educativa, de famílies i treballadores unides, dels moviments socials i ajuntaments; només així s’ha aconseguit frenar la pèrdua de línies públiques previstes pel departament en els últims anys en algunes poblacions. Amb supressió de línies, el futur que ens espera és el tancament de l’escola pública. No ho permetrem. Exigim el manteniment de les plantilles, més inversió, cap tancament de línies a la pública i que es treballi per l’equitat i la igualtat d’oportunitats. L’educació pública necessita inversió i revertir la privatització en lloc de noves retallades.

Per aquest motiu, fem una CRIDA a TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA a ORGANITZAR-NOS i MOBILITZAR-NOS davant l’escenari que se’ns presenta ara i en els pròxims mesos i cursos. La nostra reivindicació ha de girar al voltant de la SUPRESSIÓ dels CONCERTS EDUCATIUS, la clau de volta per mantenir les línies públiques obertes i evitar el seu futur tancament.

Serem l’embat per poder guanyar el pols a aquestes polítiques privatitzadores i neoliberals! 

L’escola pública serà de qualitat i digna per a tota la classe treballadora!