El dia 6 de setembre del 2019 a les 12:00 s’inaugura el curs acadèmic a les universitats públiques de Catalunya al Campus Ciutadella de la UPF. Des del Col·lectiu de Doctorandes en Lluita i la Confederació General del Treball volem aprofitar aquest acte per manifestar el nostre rebuig a la contínua precarització que pateix el sector universitari.
Per tal d’explicar el proper calendari de mobilitzacions a partir del tret de sortida del dia 6, convoquem una roda de premsa demà, divendres 6 de setembre a les 12:30, al Campus Ciutadella de la UPF.
Sistemàticament, els equips de govern de les universitats públiques catalanes i la Direcció General d’Universitats, dependent de la Generalitat de Catalunya, s’han negat a aplicar les tènues millores laborals contemplades en l’RD 103/2019 (Estatut del Personal Investigador en Formació, EPIF), vigent des del passat 15 de març. L’aprovació de l’EPIF afecta a tots els contractes predoctorals que actualment deriven de diverses convocatòries de la Generalitat i del Govern Central, així com les convocatòries pròpies de les universitats. En la majoria dels casos, les condicions salarials i de durada del contracte es troben per sota del que estableix el RD 103/2019.
L’ Estatut del Personal Investigador en Formació contempla:
▪ Increment del salari (16127 euros pels dos primers anys de contracte, 17279 pel tercer any i 21599 pel quart).
▪ Voluntarietat de la docència.
▪ Pròrroga automàtica pels contractes inferiors a quatre anys.
Arran d’aquesta situació, el Col·lectiu de Doctorandes en Lluita i la Confederació General del Treball vam convocar una vaga al CSIC-Catalunya i a totes les universitats públiques catalanes el dia 28 de maig. La mobilització d’aquella tarda va reunir entorn a mil doctorandes i treballadores de la universitat pública davant la Secretaria d’Universitats i Recerca. Després d’aquesta vaga, els equips de govern de les universitats van començar a adquirir el compromís d’actualitzar les taules salarials dels contractes predoctorals, però es seguien negant a l’extensió de la duració de contractes fins al quart any. Davant aquesta negativa, el Col·lectiu de Doctorandes en Lluita, juntament amb la CGT va convocar quatre jornades de vaga consecutives de l’11 al 14 de juny. Aquestes vagues van ser desconvocades el 4 de juny quan el Col·lectiu de Doctorandes en Lluita i la CGT van arribar a un acord amb el Rectorat de la UAB en el qual aquest es comprometia a complir en la seva totalitat les millores salarials i la pròrroga de quart any contemplades en l’EPIF. Ara mateix la UAB és l’única universitat que s’ha compromès a aplicar íntegrament l’EPIF, a partir d’octubre, amb efectes retroactius des del 15 de març, data d’aprovació del Reial Decret.
El Col·lectiu de Doctorandes en Lluita i el Comitè d’Empresa de la UPF van convocar dues noves jornades vaga 26 i el 28 de juny a la UPF. Arran de les mobilitzacions l’equip rectoral de la UPF va accedir a actualitzar les taules salarials segons l’EPIF. Malgrat tot, l’increment salarial aplicat a la UPF ha resultat ser menor al que contempla la llei i segueixen sense un compromís de prorrogar els contractes fins a quatre anys.
Arran de tots aquests incompliments de l’EPIF, el passat 30 de juliol, la Confederació General del Treball va denunciar a Inspecció de Treball a la ACUP, en tal que patronal universitària, així com cadascuna de les set universitats públiques catalanes. En aquesta denúncia es recollia que, si no s’aplica l’EPIF, abans del març, 300 contractes predoctorals s’extingiran sense haver-se aplicat l’extensió del contracte pertinent, 100 dels quals s’extingiran aquest desembre. Aquesta situació acabarà, probablement,
amb els treballadors en qüestió, seguint realitzant les seves tasques laborals mentre reben la percepció de l’atur, pràctica molt habitual en l’entorn científic i universitari.
Per totes aquestes raons, i malgrat entenem que l’EPIF és un estatut de mínims, considerem urgent i inapel·lable el compliment del nou decret. Per tot això, el dia de la inauguració del curs acadèmic, els equips rectorals de de les universitats catalanes i el Govern de la Generalitat ens trobaran dempeus, defensant una recerca i una docència de qualitat i denunciant la precarització que pateix el sistema públic. Una vegada més, les doctorandes i el conjunt de la comunitat universitària ens plantem.
CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL
COL·LECTIU DE DOCTORANDES EN LLUITA