Cada dia que passa, ens assabentem de noves atrocitats comeses a Palestina. Ja fa més d’un any que dia rere dia les notícies de noves morts fan créixer un comptador macabre difícil de suportar. Aquest genocidi, retransmès en directe als mitjans de comunicació, ha entrat a les nostres llars i a la nostra vida fins al punt que sembla que ens hem tornat insensibles a les imatges, cada vegada més dures, que ens arriben de mort i patiment. Segons l’ONU aquest juliol s’havien comptabilitzat destrosses per atacs militars a 477 de les 569 escoles de Gaza.
Davant d’aquesta realitat, el personal educatiu, tant docents com professionals d’atenció educativa, no podem mirar cap a un altre costat. Els sindicats d’educació hem impulsat la campanya #DimartsAmbPalestina, que consisteix a visibilitzar el conflicte vestint una samarreta blanca amb un dibuix de l’il·lustrador Joan Turu. La campanya té per objectiu visibilitzar el que està passant a Palestina, també a les escoles i instituts.
El mateix currículum educatiu diu textualment que, tant a primària com a secundària, l’alumnat ha de poder “Reflexionar i dialogar sobre valors i problemes ètics d’actualitat…” i “oposar-se a qualsevol forma de discriminació i violència”. Educar per a la pau i el pensament crític vol dir posicionar-se davant les injustícies, davant les violències i agressions a pobles i persones oprimides. Perquè una comunitat educativa amb consciència social, coneixedora del món que ens envolta i implicada en construir un futur millor per a tothom pot i ha d’expressar la seva indignació davant aquests crims de guerra (com els ha declarat l’oficina de drets humans de Nacions Unides).
A més, els fons recaptats amb les samarretes estan sent destinats a la campanya “Gaza Solidaritat” a la qual hi participen diversos col·lectius locals que col·laboren amb el sindicat Unió Independent de Comitès Obrers Palestins, que malgrat totes les dificultats, ha pogut distribuir els ajuts, fins ara, entre la població de Jabaliya (nord de Gaza).
La campanya ha estat fortament criticada per alguns mitjans de comunicació que, abanderant-se d’una suposada neutralitat, volen frenar l’onada de solidaritat amb el poble palestí. Tal com ja vam expressar de manera unitària fa uns mesos els principals agents de la comunitat educativa al Manifest en suport al poble palestí, rebutgem frontalment que ens vulguin fer callar i que es vulgui equiparar donar suport al poble palestí amb escampar l’antisemitisme. Perquè part del mateix poble jueu d’arreu del món està exigint la fi del genocidi. I perquè, justament, parlar de la barbàrie que va patir el poble jueu amb l’holocaust i els crims del nazisme i recordar “mai més, enlloc, contra ningú” significa també malauradament haver de parlar ara, també de Palestina.
Davant dels intents de silenciar-nos, cal respondre amb força. Per això fem una crida a tot el personal d’escoles i instituts a adquirir les samarretes de manera conjunta, a vestir-les tots els dimarts i a parlar de Palestina. Perquè les escoles, els instituts, les universitats i la resta de centres formatius del país hem de fer tots els possibles per poder educar en l’esperit crític, oposar-nos a les injustícies i ajudar a transformar aquest món per tal que sigui un lloc més just i menys violent.
Per això, parlem de Palestina, trenquem el silenci! Ensenyem vida!
Octubre de 2024