Necessitem una nova figura professional dins les EBM

Fa anys que estem posant damunt la taula la necessitat de crear una nova figura professional dins les escoles bressol, de raons en tenim moltes. Enguany se n’ha sumat una de més, i és que no podem quedar-nos com si res davant el tripijoc que l’IMEB ens “ha colat” per “salvar les tardes”. De nou un altre despropòsit, aquesta vegada pactat en el nou Plec (PPT) del SERVEI DE SUPORT EDUCATIU A LES 105 ESCOLES BRESSOL MUNICIPALS DE BARCELONA DURANT EL CURS ESCOLAR 2024-2025, amb el que han passat pel damunt de les treballadores; sense escoltar-nos ni consultar-nos, sense procurar trobar solucions satisfactòries a tots els nivells. Un despropòsit que condemna a les nostres companyes de suport educatiu a tenir un futur encara més incert i més precari, i a nosaltres a més pressions, angoixes i malestar pel fet d’arribar, encara menys, a tot!

La nostra proposta sobre una nova treballadora més de l’IMEB per equip, contribuiria a moltes millores. Les més destacables, són:
– Disminuir (una mica) la ràtio d’infants-educadores/mestres.
– Suport a la franja de tarda (una necessitat que fins i tot el Departament d’Infantil, ha evidenciat).
– Possibilitar el desdoblament de grups en moments puntuals.
– Donar un suport a les direccions per tal d’alleugerir el gruix de feina. A les tasques de la
direcció cada any se’ls afegeix una o dues coses, generalment de caràcter administratiu.
– Donar una resposta més ajustada a les xifres que estipula l’article 11 del decret 282/2006 respecte a la presència simultània de professionals dins l’escola.
– Possibilitar una adaptació de treball real a les persones que ho necessiten. Les adaptacions d’avui dia són insuficients i lluny de la realitat de les escoles. Les mesures que s’adopten no afavoreixen la salut de la persona demandant, algunes es contradiuen amb els informes mèdics suposant un risc la seva salut i la dels infants que hi té a càrrec.
Eliminar el greuge que existeix cap al col·lectiu amb relació a la resta de treballadors de
l’Ajuntament pel que fa al gaudiment dels permisos,…

Cansades de què des de l’IMEB ens donin evasives a la nostra proposta, i per tal de no quedar-nos amb el dubte de si les dificultats i mancances de les escoles bressol municipals es traspassen als màxims responsables de l’Ajuntament, el passat 25 de setembre, vam fer arribar una instància a l’alcalde de la ciutat, a la gerència de persones i a la direcció de Recursos Humans, i a la gerència d’àrea de cultura, educació, esports i cicles de vida. Amb l’esperança de millorar la nostra realitat laboral hem sol·licitat que s’inclogui dins els pressupostos generals de l’exercici 2025 un increment econòmic per la creació d’aquest nou lloc de treball dins les escoles bressol.

Per garantir que les persones a les quals hem fet arribar aquesta instància coneguin d’on venim i quins són els problemes més rellevants que ens trobem dins les EBM, hem annexat una petita contextualització que compartim amb vosaltres per si us ve de gust llegir. En el cas que trobéssiu a faltar quelcom, ens podeu escriure a cgtcebimeb@gmail.com i d’aquesta manera entre totes podem anar carregant de contingut la nostra història, una història que cal anar visibilitzant per a anar posant consciència de la necessitat imminent d’un canvi dins la realitat de les nostres escoles.

Els pressupostos pel 2025 s’estan elaborant ara mateix, per aquest motiu pensem que és important que entre totes fem pressió allà on puguem, i a veure si així aconseguim que se’ns comenci a tenir en consideració. Obrim tots els camins i finestres possibles per fer-nos visibles, juntes i organitzades podem aconseguir millores, ara bé, el primer que necessitem és creure’ns-ho nosaltres. Són moltes les lluites que es creien impossibles i que finalment, gràcies a la unió, la constància, la lluita i l’empenta de les persones, s’han guanyat. Impliquem també a les famílies i a tota la comunitat, les millores en l’atenció a la petita infància són millores per a tota la societat!