Universitat, treball precari i falsos autònoms UOC

Falsos autònoms sostenint la UOC

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) utilitza una plantilla de més de 6.000 professors i professores mitjançant contractes mercantils que anul·len drets laborals i permet evitar pagar cotitzacions a la Seguretat Social. Aquest professorat és classificat com a Professorat Docent Col·laborador (PDC), a qui convoquem per a la lluita per la seva laboralització, és a dir, la seva contractació indefinida com a treballadors amb totes les garanties i drets.

La UOC és coneguda com la universitat capdavantera en educació a distància a Catalunya, amb projecció internacional, especialment cap a Amèrica Llatina. En algunes de les titulacions, aquesta universitat es mostra cap a l’exterior com una entitat compromesa amb els drets laborals, denunciant les condicions de contractació de plataformes com Uber, Glovo o Deliveroo. En diversos projectes de recerca i de publicacions digitals, la UOC ha denunciat en aquestes companyies la figura del fals autònom: un treballador que, en comptes de ser incorporat per un contracte laboral, és vinculat mitjançant un contracte mercantil. Això implica no retallar, sinó eliminar de facto, tots els drets laborals del treballador en considerar-lo sobre el paper com un petit empresari.

Aquest és el cas d’una part important de repartidors a domicili, que en comptes de salari tenen una tarifa per cada encàrrec rebut a través d’una plataforma virtual. Generant una situació d’alta vulnerabilitat psicològica i social, ja que el repartidor desconeix si rebrà un encàrrec i quan. I, malgrat que la persona treballadora és obligada a utilitzar el mitjà de producció de l’empresa, com és la seva plataforma on-line de comandes, ha de fer-se càrrec del pagament de les cotitzacions de la seguretat social en estar donat d’alta com a autònom. No obstant, si fossin autèntics autònoms, aquests repartidors podrien escollir la seva forma de treballar i els seus propis mitjans de producció.

Irònicament, de portes endins la UOC ha posat en marxa sistemes de contractació similars als d’aquestes companyies, tractant la major part del seu professorat com a proveïdors sense drets laborals. El sistema UOC es basa en una figura coneguda com el Professor Docent Col·laborador (PDC). Els PDC són vinculats mitjançant un contracte mercantil. És a dir, als efectes contractuals, són un proveïdor extern que dóna un servei a la UOC. Com que són contractes de serveis, aquests es permeten ser temporals, funcionant per semestre, evitant així la contractació indefinida segons la legislació laboral actual. Encara més, un PDC no sap si el següent semestre educatiu serà contractat, perquè això depèn del nombre d’alumnes matriculats, fins poc abans de l’inici efectiu de les classes. A més, no tenen reconegudes hores extra, vacances ni dies d’assumptes propis: tenint vigilàncies d’examen en caps de setmana i dedicant dies festius a la preparació de proves d’avaluació.

Els PDC tampoc tenen un salari fix, sinó que funcionen sobre la base de complexes fórmules de tarifes que estableix la universitat d’acord amb els crèdits de l’assignatura, el nombre d’alumnes matriculats i el nombre de proves d’avaluació corregides: tot això esgotant i reduint el màxim possible la seva remuneració. A més, els PDC obligatòriament han d’estar donats d’alta com a autònoms, i són ells els que es fan càrrec de les despeses de les seves cotitzacions socials, que poden arribar a ser properes a les retribucions del personal de plantilla. Retribucions que s’abonen mitjançant dues factures que s’emeten des de la pròpia UOC al començament i després de la finalització del semestre. No obstant això, els PDC no decideixen els objectius de la matèria, no escullen els seus alumnes i han de complir com qualsevol altre professor amb els paràmetres establerts a les guies docents de les matèries. Són els coordinadors de les matèries, una figura docent que sí que té un vincle laboral, la que té l’última paraula sobre aquestes qüestions.

Frank Smith, amb el suport de CGT UOC

Secció Sindical de la CGT UOCSecció Sindical CGT UOC
https://www.cgtcatalunya.cat/uoc/
cgtuoc@gmail.com
@CgtUoc