La pressió sindical encapçalada per la CGT força la dimissió del director de l’Institut de l’Ebre per les irregularitats en les pràctiques

La denúncia per les irregularitats en les pràctiques de Formació Professional a l’Institut de l’Ebre i la pressió sindical exercida han forçat el Departament d’Educació a obrir expedients disciplinaris al director i l’administradora del centre educatiu. 

L’administració educativa finalment corrobora els fets gravíssims que la CGT va denunciar ja fa quatre mesos i que s’han repetit durant molts cursos: alumnes d’FP de l’Institut de l’Ebre han treballat al centre sense cap formalització de contracte ni de conveni de pràctiques, sense estar donats d’alta a la Seguretat Social i, per tant, sense protecció en cas d’accident laboral. A més, els estudiants desconeixien l’empresa per la qual haurien d’haver estat treballant durant mesos, i ni tan sols tenien un tutor d’empresa assignat. Fins i tot, alguns alumnes denuncien haver patit horaris abusius. Aquestes irregularitats ja van ser provades el passat mes de març quan la Inspecció de Treball va declarar els convenis de pràctiques no vàlids. Un mes més tard, va multar  l’Institut amb més de 50.000€, una sanció que probablement es veurà incrementada, donat que la Inspecció de Serveis xifra en 18 els alumnes afectats, quan inicialment només eren quatre

L’organització anarcosindicalista valora positivament l’obertura dels expedients malgrat que arriba tard, ja que fa nou mesos es va fer la primera denúncia pública, i ja en fa tres que la Inspecció de Treball va donar per provats els fets. A més, el sindicat destaca que la consellera Simó ha trigat nou mesos a fer les primeres declaracions sobre la situació a l’Institut de l’Ebre. Estem parlant de dues dècades de pràctiques irregulars al centre educatiu més gran del sud del país, un dels instituts d’FP més grans de Catalunya. 

La CGT critica que una vegada més les Terres de l’Ebre són les grans oblidades, afirmen que d’haver-se produït una situació semblant a qualsevol centre educatiu de Barcelona, Anna Simó no hagués trigat tot un curs a pronunciar-se. 

Ahir, just abans de la roda de premsa que va convocar el Departament d’Educació per fer públics els expedients, el director va anunciar davant del Claustre que “renunciava a continuar al càrrec”. La CGT assegura que “renunciar a continuar al càrrec” no és més que un eufemisme de dimitir. Per la seva part, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, va expressar que la direcció “no tenia la percepció que estigués fent res mal fet”, unes paraules sorprenents que, segons la CGT, demostren que els mecanismes de supervisió han fallat, alhora que considera especialment greu que una direcció addueixi desconèixer la il·legalitat que implica tenir alumnes treballant sense contracte. Els anarcosindicalistes es pregunten, “quin tipus d’educació estem donant al nostre alumnat si normalitzem la precarietat laboral”.

Des de la CGT manifesten que si aquestes irregularitats feia tant temps que passaven és perquè hi ha hagut una supervisió deficient. Per aquesta raó exigeixen l’assumpció de responsabilitats per part de la inspecció i l’administració educatives.