Cal garantir que totes les persones que pateixen #abúsdetemporalitat s’estabilitzin i aquest procés està lluny de fer-ho.

El Concurs de Mèrits convocat a la Resolució EDU/2563/2022 ja és una realitat. El curs passat la CGT vam convocar tres jornades de vaga (28 d’octubre, 30 de novembre i 2 de desembre) per exigir a la Generalitat de Catalunya que l’estabilització del personal interí garantís els drets laborals d’aquelles persones que es troben en frau de llei per abús de temporalitat. Els sindicats que van signar l’Icetazo, a esquena de les interines docents i de la seva pròpia afiliació, afirmaven que la via del concurs de mèrits no era possible a l’hora d’estabilitzar el personal interí. Per ells, només existia la via de les oposicions amb les quals treuen gran benefici oferint cursos preparatoris.

Gràcies a la lluita sindical i a la pressió als carrers de tot l’estat, especialment de Catalunya, es va aconseguir modificar el RD 14/2021 (Icetazo)  fins al text final de la Llei 20/2021 de mesures urgents per a l’estabilització del personal interí a les administracions públiques que permet l’accés a funció pública mitjançant concurs de mèrits de forma excepcional. La nova normativa queda recollida al nou Reial Decret 270/2022 que ens afecta a docents com a cos estatal. CGT porta exigint el concurs de mèrits com a via d’accés des de fa dècades, tot i que la baremació pactada a Madrid per CCOO, UGT i CSIF (els mateixos que van signar l’Icetazo) queda lluny de garantir que totes les treballadores docents precàries s’estabilitzin. Per això ens cal seguir lluitant i exigir que cap persona que hagi patit abús de temporalitat pugui ser acomiadada.

Catalunya és la 1a comunitat autònoma de l’estat espanyol en convocar aquest procés. CGT Ensenyament denunciem que aquest concurs de mèrits, tal com està confeccionat -tot i la voluntat d’estabilitzar a aquelles docents amb molts anys d’experiència i, per tant, aquelles docents que més han patit la inestabilitat- pot deixar fora a les persones interines en abús de temporalitat. A tota aquesta injustícia, a la incertesa que comporta saber que t’estàs jugant el lloc de feina, s’hi suma una mala gestió informàtica, amb problemes constants en l’aplicatiu, pestanyes que apareixen i desapareixen i que impedeixen estar segur d’haver presentat els mèrits al lloc adequat, una autobaremació canviant depenent del dia, i altres errades que han fet augmentar l’angoixa de les interines.  

És per això que CGT interposem un recurs al Concurs de Mèrits per la via administrativa perquè es resolguin els següents punts:

  1. Vulneració del principi d’Igualtat, ja que existeix un greuge comparatiu entre el cos de Professorat de Secundària i el cos de Professorat Tècnic de Formació Professional (a extingir i equiparar-se a cos de secundària segons el RD 800/2022 pel qual es regula la integració al Subgrup A1 del Professorat Tècnic de Formació Professional (PTFP) en el Cos del Professorat d’Ensenyament Secundària).
  2. Baremació de l’especialitat dins del mateix cos docent. Les docents que poden fer més d’una especialitat en moltes ocasions les alternen segons les necessitats del centre educatiu i això els hi perjudica en comptes de ser un benefici; per això exigim com a imprescincible que les diferents especialitats que una persona pot impartir per formació, computin d’igual manera al mateix cos, sense diferenciar per especialitat.

Per una altra banda, a les persones que assumeixen hores de docència en una especialitat diferent a la que tenen assignada per nomenament, demanem que es pugui acreditar l’experiència real en l’especialitat en la qual es treballa.

  1. La necessitat d’ajustar el pes percentual assignat als mèrits corresponent a l’experiència docent prèvia per tal de revertir el percentatge actual on l’experiència compta només 7 punts de 15 totals. Això va en contra de la Resolució de la Secretaria d’estat del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública sobre les orientacions per a la posada en marxa dels processos d’estabilització derivats de la llei 20/2021 que diu que “se tendrá en cuenta mayoritariamente la experiencia” i estableix que aquesta pugui ser fins al 90% de la valoració. Demanem modificar les ponderacions dels mèrits per dotar d’un pes majoritari i exclusiu a l’experiència docent prèvia.
  2. Improcedència a l’hora d’incloure una limitació d’oposicions el 2012 com a mèrits de formació, el topall hauria d’estar més endarrerit fins a cobrir totes les treballadores interines que es troben en frau de llei, com a mínim des de 2001, any que es va aplicar la Directiva 70/CE/1999 a l’àmbit privat.
  3. La necessitat de fer efectiva la proposició del punt sis de l’acord de govern 105/2022 i que es traspassin les places necessàries al Concurs de Mèrits, fins que totes les interines en frau de llei estabilitzin la seva feina.

Cal seguir pressionant i exigint l’estabilització de totes les persones que es troben en abús de temporalitat i de les quals s’ha abusat. 

La Generalitat de Catalunya en l’Acord de Govern 105/2022 convoca 27.433 places de funcionariat als cossos docents no universitaris i personal laboral docent. D’aquestes places només 12.859 surten en la modalitat de concurs de mèrits, la resta es convocaran en concurs oposició excepcional i concurs oposició ordinari. Cal destacar “el sisè punt de l’acord 105/2022” que diu el següent:

 “Així mateix, aquesta oferta d’ocupació pública d’estabilització pot ser ampliada pel que respecta a les places, objecte de convocatòria en el concurs de mèrits en compliment de l’objectiu d’estabilització detraient les places objecte de convocatòria en el concurs oposició d’estabilització i a l’inrevés. Les places d’aquesta oferta dels cossos, escales i categories laborals que tenen convocatòries vigents de processos selectius d’accés i de provisió poden ser objecte d’adequació en funció de la seva vinculació amb els processos d’estabilització. Així mateix, les convocatòries vigents de processos selectius no iniciats i de provisió poden ésser objecte d’adequació.” 

El moment de pressionar perquè això sigui una realitat és ara. Necessitem estar ben atentes i organitzades per tal de defensar que el traspàs de places es porti a terme i sigui el més beneficiós per a les interines que es troben actualment en una situació d’abús de temporalitat. Juntament amb exigir que es posposin les oposicions “no eliminatòries” com està succeint ja a moltes CCAA de la resta de l’estat.

Continuem organitzades i preparades, perquè la lluita per a l’estabilitat de les interines en abús de temporalitat no ha acabat! Seguim lluitant, sense defallir, perquè: LES QUE HI SOM, ENS QUEDEM!

#LesQueHiSomEnsQuedem

#MésPlacesPelConcursMerits

#PosposemOposEstabilització2024