Avançar l’inici de curs sense recursos és fatal i, a més, xoca amb el canvi climàtic
Com era de preveure, aquest inici de curs està sent, literalment, un infern. Ja dèiem, quan l’encara conseller Cambray anunciava l’avançament de les classes, que fer-ho era un error.
Ho era perquè era menystenir la tasca docent i la importància de preparar el curs, perquè feien passar vergonya aliena els arguments de propaganda del Departament suposadament feministes i de conciliació familiar, quan en realitat el que suposa és una conciliació empresarial que en comptes de facilitar la criança el que facilita és aparcar les criatures per poder treballar més. Perquè el que implica és una privatització del temps lectiu amb el pas de les empreses del lleure en horari escolar sufragades amb fons públics, però que exploten i maltracten les seves treballadores.
Ara el canvi climàtic també ens dona la raó. Avançar l’inici de curs és un error. Mentre el senyor conseller i la seva plana gaudeixen d’aire condicionat, les docents estem en aules infames amb 30 i més adolescents i docents suant com pollastres. La tendència a l’alça de les temperatures i l’efecte afegit de la manca d’inversions en els centres i de les condicions de precarietat i barraquisme crònic fan la vida als centres educatius insuportable.
La CGT ha estat denunciant reiteradament aquesta situació. I Inspecció de Treball ens va donar la raó i va instar al Departament d’Educació a prendre mesures que no ha pres durant aquests anys. No es pot perllongar aquesta situació i esperar que es repeteixin els problemes o que acabin passant greus afectacions plenament previsibles.
La CGT creu que cal d’una vegada abordar la realitat d’aquesta qüestió. Les evidències del canvi climàtic es fan any rere any més visibles, els períodes de llarga durada amb temperatures extremes tant a l’hivern com a l’estiu són cada any més recurrents i menys espaiats en el temps, tal com els estudis de la comunitat científica i molt experts denuncien des de fa anys. En un període en què la UE està posant limitacions energètiques (limitar la temperatura dels aires condicionats als locals i oficines, limitar la calefacció etc.) per l’escassetat de recursos, cal exigir mesures urgents i un pla a curt termini per pal·liar els efectes d’aquesta realitat. Per exemple, algunes de les mesures que es podrien dur a terme amb una mica de voluntat política podrien ser: que totes les zones encarades a sud hi instal·lessin persianes, tendals o porticons per evitar l’entrada directa de sol evitant la pujada de temperatures, que hi hagués manteniment dels sistemes de ventilació ja existents en alguns centres i abandonats per manca de recursos, aprovisionar de refugis climàtics aquells centres en localitats en què les temperatures s’eleven molt per sobre de la mitjana i plantejar-se seriosament la jornada continuada com es fa a altres comunitats. I, per descomptat, planificar un calendari escolar en concordança amb la situació climàtica i amb la zona del planeta que habitem.
Fem una crida als i les coordinadores de riscos laborals dels centres, però per extensió a tot el professorat a notificar cada vegada que es depassin les temperatures permeses a SSTT/Consorci i a les organitzacions sindicals del Comitè de Salut.
Per la nostra part, davant de la manca de resposta a les denúncies fetes al juny del curs passat als Comitès de Salut i davant les mesures mal planificades i totalment insuficients que ha pres el Departament amb l’oferiment de ventiladors, hem decidit demanar la intervenció d’inspecció de treball.
Instem als centres educatius a denunciar aquesta situació.
Obre l’enllaç per saber què hem de fer en cas d’incompliment de la normativa de temperatures. Com reclamar
9 de setembre de 2022
CGT Ensenyament