Aquest 1r de maig la CGT tornem a sortir al carrer. Des de CGT CEB-IMEB fem una crida a participar de les mobilitzacions convocades. Aquest 1r de maig més que mai sortim al carrer perquè la crisi de la COVID ha facilitat que les empreses i administracions hagin precaritzat encara més les nostres condicions laborals.
Al sindicat d’Ensenyament hem impulsat mobilitzacions des de tots els sectors del nostre sindicat i en concret des de CGT CEB-IMEB:
Vam convocar una vaga a pública no universitària a l’inici de curs reclamant centres educatius segurs i amb recursos per un ensenyament públic, equitatiu i de qualitat. Vam reclamar una adaptació real als centres per combatre la situació sanitària: reducció de ràtios, Increment de plantilles, dotació de personal sanitari, realització sistemàtica de PCRs, protecció del personal vulnerable, dotació de tots els EPIs i recursos necessaris per protegir la comunitat educativa.
També hem lluitat i estem lluitant per una estabilització justa i contra el frau de llei que pateixen les interines. Especialment hem estat al costat de les TEEI, que poden anar al carrer després de més de 15 anys sense oposicions.
Hem aixecat la catifa de casos d’assetjament laboral encoberts pel departament d’educació. Denunciant els decrets de direcció, plantilles i autonomia de centres.
Reclamem el cobrament de les tutories COVID
Lluitem pel no tancament de línies públiques, acompanyant les assemblees de centres educatius com la del Ferran Tallada, que continua fent accions per aturar el tancament de l’ESO a l’únic institut públic del barri del Carmel, o com les mobilitzacions de la comunitat educativa de Can Clos a Sants Montjuïc, que han aconseguit que no tanquin l’
A Bressol hem lluitat i lluitem per:
-Reconèixer la primera etapa d’educació infantil (0-3) com a etapa plenament educativa
-Baixar les ràtios (5, 9, 15) pel benestar dels infants, de les famílies i de les treballadores.
-Negociació de la possibilitat de jubilar-se com les companyes de la Generalitat i millora del benestar de les treballadores, adaptant el lloc de treball a partir dels 55 anys
-Condicions salarials: segons la nostra categoria professional, si som grup A2 hem de cobrar el sou base i complements que corresponen a aquest grup. Cal solucionar el greuge comparatiu pel que fa a diferència de salari.
-Municipalització del servei de suport i per la remunicipalització dels serveis de cuina i neteja.
-Substitucions des del primer dia: baixes, formacions, triennis, dies personals i premis d’antiguitat o una segona complementària a cada escola per cobrir-lo.
-Reserva de 2 places per cada nen amb NEE i contractació de professionals per garantir l’acompanyament i el suport necessari.
-Atorgar més hores de coordinació i gestió per garantir un model real de qualitat basat en la democràcia de centres i el debat pedagògic.
I amb la COVID hem denunciat:
Protocols ambigus, recursos humans insuficients, manca de protecció, ràtios abusives, manca de mesures de conciliació familiar.
I la doctrina del xoc aplicada a bressol: A més de l’abús de temporalitat, fa onze anys que no hi ha convocatòries d’oposicions (un 70% són interines) han aprofitat per fer una proposta de rebaixa de la categoria laboral a conseqüència d’una incompetència administrativa. Ens acostem més a un model assistencialista amb aquesta mesura. Amb aquesta rebaixa laboral, es denigra la nostra tasca educativa i es tiren per terra anys de lluita de moltes educadores i mestres. No ho permetrem.
Per tot això i molt més aquest 1r de maig sortim al carrer: a les 12h a Pl.
VISCA LA LLUITA DE LA CLASSE TREBALLADORA! VISCA L’1 DE MAIG.